I. Kranjčević ne-v

Više od tri hiljade ljudi iz zemlje i inostranstva potpisalo je do juče peticiju „Reci NE ukidanju Ministarstva nauke”….koju su pokrenuli naučnici nakon odluke da u rekonstruisanoj vladi ovo ministarstvo bude ukinuto i dođe pod ingerenciju Ministarstva prosvete.

PETICIJA – Protest zbog činjenice da nigde u svetu resor nauke nije sjedinjen sa prosvetom, već visokoškolskim obrazovanjem, rezultirala je peticijom na sajtu ministarstvonauke.com, koja bi trebalo da bude predata Narodnoj skupštini, predsedniku Borisu Tadiću i premijeru Mirku Cvetkoviću.

Naučnici ističu da je Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja bilo veoma uspešan resor, koji je praktično već u Evropskoj uniji, o čemu govori činjenica da je to ministarstvo moglo da konkuriše za projekte EU ravnopravno sa svim njegovim članicama.

– Ukidanje ministarstva može da bude pogubno za sam proces razvoja nauke u Srbiji. Ministarstvo prosvete je u velikim problemima. Sumnjamo da će ministar imati vremena da se bavi pitanjima nauke, a nauci je potreban menadžer. Akcija koju smo pokrenuli ima za cilj da se nešto promeni, da se ova greška, ako ne pre, ispravi pri narednoj rekonstrukciji vlade. Cilj je da se pošalje jasna poruka od naučne zajednice da ovaj potez Vlade Srbije smatramo lošim – poručuje Milovan Šuvakov, saradnik na Institutu za nauku i rukovodilac u Istraživačkom centru Petnica, jedan od inicijatora akcije „Reci NE”.

Srpske naučnike, koji su već i potpisali peticiju, brine da novac predviđen za razvoj nauke, za koji je deo izdvojen iz budžeta Srbije, a deo dobijen kreditom Evropske komisije, ne bude pretočen na tekuće goruće stvari, kao što je štrajk zaposlenih u prosveti.

– Pribojavamo se da li će novi ministar moći da, uz svakodnevne probleme, održi kontinuitet nabavke opreme za potrebe projekata u okviru „razvoja nauke”. Velika sredstva planirana su i za izgradnju stanova za mlade naučnike, za Petnicu, za Centar za promociju nauke. Sada sve dolazi pod znak pitanja. Oprema koja će nam biti potrebna za projekte nije nabavljena, tek treba da budu raspisani tenderi – kaže prof. Stanislava Stošić Grujičić sa Biološkog instituta „Siniša Stanković”.