Policija ispituje da li su u dve škole provaljeni testovi ili je zlonamerno uznemirena javnost

Testovi sve vreme u sefu i marici, nastavnici i učenici ih vide tek na ispitu

– Završni ispit neće biti „oboren”. Dojava o navodnom prodavanju testova stigla nam je iz dve škole, a ispostavilo se da su đaci u tim školama postigli lošije rezultate nego generacija prošle godine. Nema razloga za osporavanje završnog ispita, izveštaji 3.113 supervizora potvrđuju da nije bilo masovnog prepisivanja i ugrožavanja regularnosti provere znanja – izjavio je juče za „Politiku” Zoran Kostić, pomoćnik ministra prosvete i nauke.

On je pojasnio da će posledice snositi oni koji su napravili prekršaj, bilo da su ugrozili regularnost male mature ili uznemirili javnost. Ko su oni, utvrdiće policija.

Za koju kariku možete sa sigurnošću da tvrdite da nije popustila u lancu sprovođenja završnog ispita?

– Ni za jednu. I u banci postoji sistem zaštite koji ne može da spreči zlu nameru. Očito je i u priči o ispravnosti sprovođenja završnog ispita neko bio zlonameran – zaključuje Kostić.

Roditelji đaka iz dve beogradske škole tvrde da su pred početak testa iz matematike mogli na ulici za hiljadu dinara da kupe tri kombinacije testova, od kojih je jedan bio i na maturi. Direktor štamparije „Službenog glasnika” Petar Mladenović ističe da „sporni testovi, navodne kopije pravih, koji su se pojavili u javnosti ne izgledaju kao testovi koji su izašli iz službene štamparije”.

Testovi su morali biti čuvani u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, jer tamo su nastali. Koliko su dobro sačuvani?

– Ne postoji nijedan računar na kojem su deponovani, ni u fazi izrade. Pripremani su u izolovanom delu zavoda gde neovlašćeni nemaju pristup, niti se radni materijal šalje i-mejlovima. Kad se posao obavi, sve se briše sa računara, a podaci se čuvaju na eksternoj memoriji, pod nadzorom – objasnio nam je Dragan Banićević, direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Ko je odgovoran za čuvanje testova na toj memoriji?

– Ja sam jedini odgovoran. Nikada u ruci nisam imamo štampanu, niti sam video-elektronsku verziju testa, to pokazuje koji je stepen sigurnosti. Procedura je propisana zakonom. Striktno se držimo protokola i radimo pod video-nadzorom. Kod nas je kao da ulazite u sef Narodne banke, nisu svima vrata otvorena, svaki ulaz se beleži i nema šanse da o tome ne ostane trag – kaže Banićević

Konačne kombinacije testova nisu dostavljene štampariji elektronskim putem nego „peške”?

– Tako je. Tamo ne ide jedan čovek, niti materijal nosi u džepu. U pratnji policijskih službenika predajemo materijal „Službenom glasniku”, sačekamo prvi otisak u štampariji, parafiramo ga i dalji posao je u nadležnosti zaduženog za štampu – pojasnio je Banićević.

On nije hteo da komentariše koja je karika u lancu čuvanja testova mogla najpre da pukne, ali je rekao:

– Kada policija uradi svoj deo posla, za dva-tri dana znaće se ko je i zašto posumnjao u regularnost završnog ispita. Za mene je ovo uznemiravanje javnosti i dece.

Milenija Simić Miladinović