Beograd — Čak 22 škole u Srbiji prenaseljene, dok njih 500 ima manje od po petoro učenika i preti im ukidanje.

Škole u kojima je najveća gužva su u Novom Pazaru, gde ih ima čak devet, pet ih je u Novom Sadu, četiri u Beogradu, i po jedna u Nišu, Aleksincu, Jagodini i Lapovu.

Dokle zakonom predviđeno da jednu školu pohađa 600-800 dece, veliki je broj onih u kojima znanja stiče više od hiljadu đaka, a u prenaseljenim ih ima i po 2.000.

U školama u kojima se nastava odvija u tri smene, jutarnja smena kreće u sedam ujutro, popodnevna u 15 sati, a u međusmeni od 12 do 15 su đaci nižih razreda. Dešava se, kaže Trninić, da se onima koji idu popodne časovi završe i u devet uveče.

Novi Pazar je, inače, jedna od ”najmlađih” opština u Srbiji, sa najvećim brojem đaka u odnosu na veličinu opštine, a posebno na školske potencijale. Ovu godinu upisalo je, po podacima Republičkog zavoda za statistiku, 12.021 dete. Izgradnja školske infrastrukture veoma dugo već ne prati demografski ”bum”.

„U dogovoru sa Evropskom investicionom bankom problem nastave u tri smene biće konačno rešen. – Kada se okonča prva faza dogovorenog projekta, ostaće još samo pet škola u Novom Pazaru, koje ne možemo da rasteretimo dok opština ne nađe lokacije za izgradnju novih. Jer postojeća zdanja, iz bezbednosnih razloga, nemoguće je nadgraditi“, kaže Zoran Trninić, pomoćnik ministra prosvete za učenička i studentska pitanja.

Ova faza projekta koštaće oko 17 miliona evra, i u to je uključen završetak jedne nedovršene škole u Jagodini i nadogradnja i opremanje OŠ u Aleksincu, Nišu, Novom Sadu, Novom Pazaru, i beogradskim naseljima Borči, Kaluđerici i Kumodražu. Biće izgrađene i po jedna škola u novosadskom naselju Klisa, Novom Pazaru i Lapovu.

Za razliku od prebukiranih kuća znanja, u Srbiji, prema podacima Ministarstva prosvete, postoji minimalno 500 škola koje imaju manje od pet đaka. Tačnije, u pitanju su izdvojeni razredi po selima. Kako kažu u Nemanjinoj, svake godine veliki broj opština traži otvaranje takvih odeljenja, jer zbog loših puteva ne mogu da organizuju prevoz dece do matične škole.

Najviše izdvojenih odeljenja sa manje od pet đaka ima u školskoj upravi Leskovac (158), Ranilug (124), Užice (77), Novi Sad (75), Valjevo (62), Zaječar (43).

Osnovnu školu ove školske godine pohađa 579.042 đaka, što je za 17.000 manje nego pre deceniju.

b-92