Извор : РТС-1

Иако је премијер рекао да у државној каси нема новца за повећање плата просветарима, штрајк у школама сутра се наставља. Преговори и даље без помака. Од сутра, празне учионице у око хиљаду школа.

Три просветна синдиката најављују да ће сутра око хиљаду школа обуставити рад. Помака у преговорима и даље нема.

Просветари огорчени изјавом премијера

Председник Уније синдиката просветних радника Србије Леонардо Ердељи изјавио је су синдикати „огорчени су и иритирани“ изјавом премијера Србије Мирка Цветковића да тражећи веће плате и улагање у образовање руше економску стабилност државе.

Тражићемо од премијера да нам објасни како ми то рушимо државу својим захтевима за бољи живот и услове рада. Питамо се и о каквој политичкој позадини штрајка он то говори“, рекао је Ердељи агенцији Бета.

Ердељи је рекао да је премијер Србије својом изјавом „додатно подстакао просветаре да истрају у штрајку“ и да због такве изјаве очекује да се од понедељка, 31. јануара, повећа број школа у штрајку.

Синдикат образовања Србије је умеренији, па његови чланови неће ступити у генерални штрајк већ ће само скратити часове на 30 минута.

Према проценама сидиката, више од половине школа сутра ће бити празно. Просветни радници ће доћи на посао, али наставу, како кажу, неће држати. Тако ће бити и наредних дана.

„Наш захтев је потпуно исти, није се ништа променило. Ми јуримо две године владу да направимо нека правила игре, а од септембра смо то интензивирали и сад нам нема повратка“, рекао је Томислав Живановић из синдиката „Независност“.

Статистика показује да је плата просветног радника у Србији пет одсто виша од просечне зараде, која је у децембру износила 39.500 динара. У Хрватској је плата један одсто изнад просека зараде, док је у Републици Српској плата професора седам одсто већа од зараде.

Сценарио од петка ће се, по свему судећи поновити, па је најбоље да родитељи, пре него што пошаљу децу у школу, провере да ли уопште има наставе.

 

 

Извор: РТС-1