Нема разлога за повећање школарина

Министар Жарко Обрадовић рекао да нема разлога за повећање школарина на факултетима. Државне високошколске установе морају схватити да је економска ситуација озбиљна и да се трошкови рада факултета не могу превалити на леђа студената, каже Обрадовић.

Нема разлога за повећање школарина на државним факултетима, рекао је министар просвете, науке и технолошког развоја Жарко Обрадовић.

Министар је након промовисања Приручника о управљању медицинским отпадом у Медицинској школи на Звездари, рекао новинарима да државне високошколске установе морају схватити да је економска ситуација озбиљна и да се трошкови рада факултета не могу превалити на леђа студената.

„Знамо да су економске могућности факултета веома различите. Има оних који имају довољно новца, али има и оних који немају. Ми ћемо онима који немају довољно новца помоћи, јер не желимо да се трошкови рада факултета превале на леђа студената“, нагласио је Обрадовић.

Министар је истакао да ће бити предузете и конкретне мере како би се помогло факултетима, а једна од њих је да ће цене у новом циклусу акредитације бити минималне за оне студијске програме којима само треба да се уради реакредитација, а да ће само изузетак бити акредитација нових студијских програма.

„Потрудићемо се да повећамо и средства за материјалне трошкове факултета“, истакао је Обрадовић.

Државни факултети Универзитета у Београду упутили су захтев Министарству просвете, науке и технолошког развоја за повећање школарина од 12 посто, односно за износ прошлогодишње инфлације.

РТС