sajt-kao-etapa-medijske-magistrale-m

IZVOR B-92

Beograd — Predsednik Sindikata Nezavisnost Branislav Čanak ocenio je da je će se država naći pred bankrotom kada se suoči sa zahtevima svih sindikata.

„Jednog momenta će se pred vladom naći mnogo zahteva i posle odgovora na zahteve država će morati da proglasi bankrot preduzeća koje se zove Srbija“, rekao je Čanak u Kažiprstu B92

On je rekao da su zahtevi sindikata „logičan korak i odgovor radnika na loše stanje u društvu koje u našoj zemlji traje već decenijama“.

„Ne radi se samo o granici od 2 dolara dnevno po međunarodnim standardima, mnogi su se ovde približili tom proseku koji je granica siromaštva“, dodao je.

Čanak je rekao da je država odavno trebalo da preduzme mere kako bi sprečila rast nezadovoljstva radnika u javnom sektoru.

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Branislav Čanak je rekao da „krajnji trenutak da država preuzme stvar u svoje ruke i odgovori na zahteve štrajkača“.

Čanak je rekao da očekuje da posle prosvetara zahteve ispostave i zaposleni u zdravstvu i policiji, jer su ljudi „na ivici egzistencije“ i da „svuda tinja“ , posebno s obzirom na stalna poskupljenja.

„Ovo je poražavajuća stvar. Videćete kada zdravstvo izađe sa svojim zahtevima, ovo nisu stvari obesti. Ovde se radi o proseku koji je na ivici egzistencije“, rekao je Čanak .

Prosvetari su najavljivali štrajk od septembra zbog čega je trebalo, kao i zaposleni u policiji, da budu pozvani na razgovor još u novembru kada su vođeni razgovori sa MMF-om i kada se konstituisao nacrt budžeta da bi bili upoznati sa stanjem u kasi, rekao je Čanak.

Socijalni bunt će biti anarhičan

Agencija za mirno rešavanje sporova trebalo je da se umeša da ne dođe do štrajka zaposlenih u prosveti, rekao je Čanak, ukazujući da se preti onima koji su u štrajku.

Jedino rešenje, koje je sporovozno, je poboljšanje punjenja budžeta i da se onda obavi nova preraspodela, ali za njega sada nema vremena, nego mora da se štedi i neko mora da ustane uskraćen, ali to ne bi trebalo da bude niko u javnom sektoru, smatra Čanak.

Čanak smatra da je potrebna platforma, koja bi omogućila nedodirljivost dostojanstva određene profesije i prema njegovoj proceni, ukoliko ove godine bude socijalnog bunta on će biti anarhičan, je ne postoji kohezioni elemet između sindikalnih grupa.

On smatra da bi trebalo da postoji osnovna platforma o unapređenju socijalnog dijaloga, ali prema njegovim rečima, ni o tome ne postoji jedinstven stav.