BEOGRAD – Načelnik prosvetne inspekcije Velimir Tmušić apelovao je na učenike osnovnih i srednjih škola u Srbiji i njihove roditelje da, ukoliko im neko na bilo koji način bude uslovljavao upis ili izdavanje isprava uplatom novčanih sredstava, da to ne čine i da ne plaćaju, nego da se obrate nadležnoj prosvetnoj inspekciji. Nikakvo plaćanje, ni u osnovnim, ni u srednjim školama, nije obavezno, ni pri upisu, ni pri izdavanju dokumenata, jer je osnovno i srednje obrazovanje u Srbiji besplatno, naglasio je Tmušić, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

Tmušić je objasnio da đaci i njihovi roditelji mogu da se obrate nadležnoj prosvetnoj inspekciji u svom mestu u kojem se nalazi škola. Govoreći o dobrovoljnoj uplati „đačkog dinara“, on je istakao da je za to predviđena odgovarajuća procedura i da o tome odlučuje savet roditelja u kojem je predstavnik svakog odeljenja u školi.

Tmušić je objasnio da se roditelji javljaju prosvetnoj inspekciji najčešće onda kada već uplate sredstva, jer je neko uslovio upis deteta ili dobijanje javne isprave. On je rekao da predstoji upis učenika u prvi razred srednjih škola, ali da savet roditelja tih đaka još nije formiran zbog čega u ovom trenutku nije moguće uplaćivati „đački dinar“.

Tmušić je rekao da postoji mogućnost da i u muzičkim školama roditelji dobrovoljno učestvuju u održavanju ili nabavci muzičkih instrumenata, ali da to nije obavezno. Svi osnovci će na početku naredne školske godine dobiti besplatne udžbenike, odlučila je Skupština Beograda.

Autor:

Agencija Tanjug