Председник Србије Томислав Николић поручио је данас у разговору са ученицима Математичке гимназије, који су на најбољи могући начин представљали Србију на недавно одржаној Математичкој олимпијади, да талентована деца не смеју бити препуштена сама себи.

Председник Николић се младим математичарима захвалио што су обрадовали нацију својим успехом, а целом свету приказали потенцијале којима наша земља располаже, саопштено је из пресс службе председника Републике.

Он је нагласио да држава убудуће мора далеко одговорније да се односи према образовању и васпитању младих и да талентована деца никако не смеју бити препуштена сама себи.

Председник Николић је посебно истакао да је брига о најмлађима национални интерес наше земље, према коме држава и наше друштво морају да се однос са пуном пажњом.

Пријем код Обрадовића без Фон Бурга

Министар просвете и науке Жарко Обрадовић примио је данас ученике Математичке гимназије и поручио да држава чини доста, али не довољно по питању улагања у младе таленте и да је потребно повећати издвајања из буџета за те потребе.

Пријему у министарству није присуствовао Теодор Фон Бург, победник олимпијаде и најбољи такмичар свих времена, са освојених шест одличја.

На питање новинара како коментарише наводе у медијима да се Фон Бург није одазвао позиву да присуствује пријему због незадовољства улагањем државе у младе таленте, Обрадовић је одговорио да држава чини све што је у њеној моћи по том питању.

„То је његов лични став, али ћемо наставити да помажемо све младе. Држава чини све што може и ви то увек можете да прихватите као довољно или недовољно“, рекао је Обрадовић.

Министар је такође казао да држава чини доста, али ипак не и довољно по питању улагања у младе таленте.

„То није довољно јер има ствари које треба урадити као на пример да се повећа издвајање из буџета за младе таленте али не само из министарства просвете већ и из других министарстава“, поручио је Обрадовић.

Он је изразио жаљење што пријему није присуствовао Фон Бург, који је на том такмичењу освојио четврто злато по реду на таквим такмичењима и тиме постао најбољи млади математичар на свету свих времена.

Обрадовић је поручио да ће се држава трудити да на сваки начин помогне развој младих из Математичке гимназије свих других школа како би били присутни на свим значајним такмичењима.

Министар је потом уручио поклоне математичкој репрезентацији међу којима и таблет рачунар за сваког од учесника и мобилни телефон за освајача златне медаље Теодора фон Бурга.

Вођа тима репрезентације на математичкој олимпијади Ђорђе Кртинић рекао је да су добри резултати остварени на њој резултат и показатељ рада са најталентованијим ученицима и додао „далеко од тога да наш образовни систем не ваља“.

Математичари синоћ стигли у Србију

Екипа Математичке гимназије допутовала је синоћ из Аргентине, а фон Бург, је по повратку изјавио да је за њега то само почетак, да има још пуно да напредује и да студије тек почињу.

Фон Бург, сада већ бивши ђак Математичке гимназије, који школовање наставља на престижном Оксфорду, истакао је у изјави РТС, да би радије остао у Србији уколико буде имао услове за рад, али да уколико их не буде имао нема пуно избора.

„Мени је пре свега најважније да остварим свој потенцијал. Ако се нађе ситуација да у мојој земљи могу да се пруже једнаки услови, значи не говорим о плати, ако могу да се пруже једнаки услови да могу квалитетан посао да радим у својој земљи као негде другде где могу да ми понуде, ја ћу радије да одаберем своју земљу. Ако не могу да радим подједнако добро као другде, ако не добијем посао који ми одговара, онда немам пуно избора“, каже фон Бург.

Са Теодором који је је на управо завршеној 53. Међународној олимпијади из математике освојио четврту златну медаљу, чиме је уз ранију сребрну и бронзану медаљу, са укупно шест одличја, обезбедио себи статус најбољег такмичара свих времена, стигли су и остали чланови српског тима, Душан Шобот који се окитио сребрном медаљом, као и Иван Танасијевић, Игор Спасојевић је освојио бронзано одличје, а Раде Шпегар и Лазар Радичевић су добили похвале. Сви су из Математичке гимназије.

Поводом њиховог успеха, директор Математичке гимназије Срђан Огњановић изјавио је да је успех младих српских математичара на светским такмичењима изузетан и да је за останак талентованих ученика у земљи неопходно створити услове за њихов рад и за унапређење науке.

„Врло је тешко овде створити услове за неки врхунски научни рад, али треба радити на томе, јер нема напретка земље без унапређења науке“, рекао је Огњановић за РТС, коментаришући успех младих математичара на Олимпијади у Аргентини.

Младим научницима, како је истакао, није битна плата, али су им битни услови.

Уз напомену да математика не тражи велике инвестиције и да је за то довољан „компјутер, креда и табла“, Огњановић је рекао да су довољни и минимални услови када би се добро организовало.

Огњановић је рекао да се средства за учешће српских математичара на такмичењима, која су увек на удаљеним дестинацијама, обезбеђују делом од Министарства просвете, а делом од спонзора и људи добре воље, који су показали интересовање да помогну младима да покажу своје знање.

Он је додао да је ситуација по том питању протеклих година мало боља, што се и одражава на успехе ученика.

РТВ