РТС

Skole-310311

После Унија синдиката просветних радника Србије и синдикат „Независност“ одлучио да прекине штрајк. Чека се још одлука Синдиката радника у просвети Србије.Председник Синдикат просвете „Независност“ Томислав Живановић потврдио је да тај синдикат од сутра нормализује наставу у школама и да ће часови трајати 45 минута.

Према његовим речима, на седници Главног одбора синдикат је донео одлуку да се стави ван снаге одлука о штрајку, донета 25. децембра 2010. године, с могућношћу њеног поновног активирања, уколико сутра влада не усвоји Споразум који је са синдикатима усаглашен у понедељак, 28. марта.

„Часови ће од сутра трајати 45 минута, а докле ће се настава одржавати на тај начин, зависи од тога да ли ће сутра бити потписати Споразум о побољшању материјалног положаја запослених у просвети“, изјавио је Живановић Танјугу.

Према његовим речима, Главни одбор тог синдиката у великој мери је прихватио Споразум, али остале су спорне прве две тачке и у извесној мери тачка број девет, за које тај синдикат нуди влади предлог за корекцију.

Унија синдиката просветних радника Србије одлучила је јуче да привремено прекине штрајк у школама, а настава ће бити нормализована у сутра.

Синдикат радника у просвети Србије требало би да у 18 сати одржи седницу Главног одбора на којој ће се изјаснити о предлогу Споразума о побољшању материјалног положаја запослених у просвети и прекиду штрајка.

Министар просвете Жарко Обрадовић данас је рекао да ће од сутра све школе у Србији радити пуним капацитетом.

Министар просвете је подсетио да је са представницима синдиката договорено да директори школа направе план надокнаде часова, како би ученици добили део градива који није одрадјен током штрајка и тако испунили све оне обавезе које их чекају до краја школске године.

„Ништа од оног што је планирано неће бити доведено у питање, па ни пролећни распуст“, рекао је Обрадовић и оценио да је битно да се испуне све школске обавезе.