Gradj1

 

Генерација која полази у средњу школу од септембра ове године имаће у понуди сасвим нова занимања. Највеће интересовање за администраторе, пекаре, куваре.Од септембра ће у три грађевинске школе – у Београду, Новом Саду и Ужицу – у клупе сести прва генерација техничара за одржавање објеката. Њихов посао биће нешто између домара и менаџера зграде.

Образовање за ове техничаре биће четворогодишње, а учиће најважније ствари из грађевине, архитектуре и електротехнике.

– Потреба за овим занимањем показала се у великим објектима, посебно када се десе неке непредвиђене ситуације. Ови стручњаци мораће да знају да читају све врсте пројеката и да помажу ватрогасним, полицијским и другим екипама, када изађу на терен – објашњава за ”Новости” Богољуб Лазаревић, помоћник министра просвете и науке. – Иницијативу за овај образовни профил покренула је заједница грађевинских школа, направљени су наставни планови и од септембра почиње њихово школовање.

ШКОЛУЈУ СЕ И ПИВАРИ И ВИНАРИ

На списку огледних одељења су и информатички смер у гимназијама, пивар, виноградар-винар, здравствена неговатељица, масер, ливац-калупар, мехатроничар за транспортне системе аеродрома, ракетне или радарске системе, техничар за репаратуру, више врста авиотехничара, техничар за козметичку технологију, тапетар, техничар за ловство и рибарство и техничар за рестаурацију и конзервацију.

Ово је једино ново занимање за које ће ђаци моћи да се школују од септембра, али постоји и низ огледних профила, који би постепено могли да постану редовни смерови у школама. Највеће је интересовање за нове програме пекара, кувара и посластичара, као и пословног и финансијског администратора.

– Ови профили постоје дуго, али већ неколико година имамо огледне профиле, по новом наставном програму. Од ове године моћи ће да их уведе било која угоститељска школа, али ће морати да испуни ригорозне услове када је реч о опреми и пракси.

Већ у следећој школској години биће више од 20 нових профила.

 

Ивана Мићевић