testovi.jpg

У школама у Србији, почиње ПИСА тестирање, највеће међународно истраживање у области образовања. Тестирање се у Србији спроводи четврти пут, а ове године учествоваће око 5.500 ђака од 15 година.

ПИСА тестирање, највеће међународно истраживање у области образовања, почиње данас у школама у Србији, а резултати треба да допринесу унапређењу читавог просветног система, најавила је координаторка ПИСА тестирања за Србију Драгица Павловић Бабић.

Тестирање се у Србији спроводи четврти пут, а ове године учествоваће око 5.500 ђака узраста од 15 година у више од 160 средњих, али у једном броју основних школа.

Тестирање ће трајати до краја маја, а ђаци ће радити тестове знања из три области – читалачке, математичке и природно-научне писмености.

Први пут ове године један број ученика радиће тестове у електронској форми, рекла је Бабић и истакла да ће резултати бити познати у децембру наредне године.

На досадашњим тестовима, постигнућа наших ученика била су испод међународног просека, али смо у прошлом циклусу, 2009. године, напредовали у све три области у односу на претходне.

„Минимално што бисмо желели овога пута је да будемо на нивоу међународног просека“ – рекла је Бабић и навела да је незахвално износити прогнозе али да охрабрује то што је било неких промена у систему, донети су правилници, закони, покренута процедура за неке друге зкаоне.

Друго је питање, како каже, колико су промене имплементиране у настави и да ли су биле ефективне на нивоу постигнућа.

ПИСА тестирање у нашој земљи од 2001. године обезбеђује Министарство просвете и науке, а реализује Институт за психологију Филозофског факултета у Београду.

У првом ПИСА циклусу учествовале су 43 земље, углавном чланице ОЕЦД -а, док је тестове 2009. године радило око пола милиона ученика из 74 земље света.

Ђаци из Србије су на тестирању 2009. заузели 43. место и у односу на оно из 2006. године остварили напредак од 41 поена у области читалачке писмености и по седам бодова у областима математичке и научне писмености

И у односу на Европу наши ђаци су у незавидној ситуацији као и друге земље региона, изузимајући Словенију.

РТС