Osnovci zatrpani izbornim predmetima, sekcijama, kursevima. Đaci ceo dan ispunjavaju obaveze, od sporta do vajanja

SLIKANjE, vajanje, ”ruke u testu”, ”od igračke do računara”, izborni sport, hor, orkestar, šah, veronauka, građansko vaspitanje… A onda sekcije, pripreme za takmičenja, dodatna i dopunska nastava… Sve to čeka osnovce kada završe sa redovnim časovima. Tu su još i privatni kursevi, koji se nude po školama – gluma, balet, opet sportovi, engleski i drugi strani jezici.

Sve u svemu, osnovci gotovo ceo dan provedu ispunjavajući različite obaveze. U školama gde je nastava dobro organizovana, sve uspeju da završe u jednoj smeni. Ali u većini dobar deo izborne nastave i sekcija organizovan je u suprotnoj smeni.

Za đake nižih razreda u ponudi su i ”čuvari prirode”, ”narodna tradicija”, dok stariji đaci, u petom i šestom razredu, mogu da biraju između ”čuvara prirode”, ”svakodnevnog života u prošlosti”, crtanja, slikanja i vajanja, hora i orkestra, informatike i šaha. U poslednja dva razreda u ponudi im je i domaćinstvo.

– Deca su preopterećena. Uvedeni su novi nastavni predmeti i sada imaju više obaveza nego pre reforme osnovne škole – smatra Milan Jeftić, koji se u Uniji sindikata prosvetnih radnika bavi analizom obrazovnog sistema. – Dešava se, čak, i da prvačići, sa dodatnim aktivnostima, imaju po pet časova. Deca nemaju dovoljno slobodnog vremena. Dešava se da pre podne imaju izborni sport, koji je obavezan, a nastavu po podne. To im oduzme ceo dan.

Osim ovih aktivnosti, tu su još i organizovana školska druženja, ekološka sekcija, vršnjački timovi, a kada dođu kući, čeka ih domaći i učenje, pa za igru ostaje malo vremena.

KURSEVI DO 5.000

U VEĆINI škola deca pohađaju i privatne kurseve stranih jezika, škole glume, baleta, slikarske radionice ili treniraju neki sport. Svaka od ovih aktivnosti roditelje košta mesečno od dve do pet hiljada dinara, iako škola ne bi smela da bude komercijalizovana. Sve što sama škola nudi treba da je besplatno, a ovi kursevi trebalo bi da se dešavaju negde izvan školskog dvorišta.

 

„Večernje novosti“