Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović izjavio je da probleme zbog kojih studenti protestuju i blokiraju Filološki i Filozofski fakultet treba rešiti kroz razgovor i uvažavanjem volje većine.

„Ti problemi treba da se reše na demokratski način, razgovorom i uvažavanjem volje većine, jer to je jedini način“, rekao je Obradović novinarima juče u Bujanovcu posle otvaranja odeljenja Ekonomskog fakulteta.

Pitanja koja su postavili studenti Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) su rešena, podsetio je ministar, ističući da rešavanje pitanja koja su pokrenuli plenumi studenata na Filološkom i Filozofskom fakultetu zahteva duži vremenski rok.

„Problem se ne može rešiti preko noći, a ako studenti stvarno žele da dođu do rešenja, onda moraju da uđu u razgovor“, rekao je Obradović.

On je podsetio da je resorno ministarsvo više puta najavljivalo da će Zakon o visokom obrazovanju biti promenjen do početka sledeće školske godine.

Ministrastvo prosvete ja na razgovorima s predstavnicima studenata 21. oktobra dalo predlog o parcijalnom finansiranju studenata koji su ostvarili uslov od 48 bodova za upis, a nisu na budžetu.

To ministarstvo je predložilo da se svi studenti koji su osvojili 60 bodova oslobode plaćanja školarine, oni od 54 do 59 oslobode najmanje 70 odsto, a studenti sa 48 do 53 bodova oko 50 odsto školarine

Taj predlog prihvatila je Studentska konferencija univerziteta Srbije, zajedno sa Studentskim parlamentom Univerziteta u Beogradu, ali plenumi Filološkog i Filozofskog fakulteta nisu.

BLIC