KURIR POKREĆE AKCIJU: PROMENIMO PLANOVE I PROGRAME ZA OSNOVNU ŠKOLU

Zbog katastrofalnih nastavnih planova i programa, Kurir pokreće akciju prilagođavanja udžbenika deci

BEOGRAD – Ko zna, taj je genije!

Zbog katastrofalnih nastavnih planova i programa Kurir pokreće akciju kako bi deca u školama učila da bi naučila, a ne da bi učila napamet, i to ono što im nikada neće zatrebati!

Iako udžbenici moraju da prate potrebe učenika, knjige obiluju nepotrebnim informacijama. Niste pročitali neki od udžbenika iz osnovne škole? Evo, recimo, četvrtaci moraju da znaju da se „magnetno delovanje elektromagneta može povećati većim brojem namotaja žice ili jačom baterijom“. Da se umorite dok pročitate!

Sedmak iz biologije uči šta je sinaptička pukotina, dok se iz geografije uče rudna bogatstva Indonezije, koja se ostrva nalaze u Indijskom okeanu…

Podsetimo, u jučerašnjem broju Kurira prvi čovek Beograda Dragan Đilas prokomentarisao je za naš list nastavne planove u prosveti i istakao da ne treba da se čudimo što su nam deca agresivna s obzirom na to šta moraju da uče. I samom mu, kaže, mnogo toga nije jasno.

Ministar prosvete Žarko Obradović nije želeo usmeno da odgovara na naša pitanja za osnovce, već je tražio da mu se obratimo pismenim putem, što smo i učinili. Izbegao je da odgovori na pitanja iz biologije i geografije za sedmi razred, ali u pisanom odgovoru je priznao da su programi preobimni i da ih treba menjati.

S. Mališić – M. Dobromirović

> PITANJA ZA OSNOVCE POSTAVILI SMO POLITIČARIMA

Oliver Dulić

Demokratska stranka

– Normalno da sam odgovorio na vaše pitanje o sina-ptičkoj pukotini jer sam lekar, i to moram da znam. Ipak, pitanje je da li to deca treba da uče u sedmom razredu.

Aleksandra Jerkov

LSV

– Možda bih i mogla da odgovorim, ali priznajem da većinu ne znam . To je veliki problem društva i država bi morala da ozbiljno počne s reformom obrazovanja.

Borislav Pelević

SNS

– Moj sin ide u treći razred i znam o čemu govorite. Neke zadatke i pitanja ne mogu da rešim ni ja ni moja supruga. Ne znam odgovore, a verovatno ih ne zna ni nastavnik.

Zoran Šami

DSS

– Iskren da budem, ovako iz glave ne znam nijedan odgovor. Takvi podaci nisu potrebni ni za ukrštenicu. To samo govori koliko nam je sistem obrazovanja loš.

 

 

Na ovo niko ne zna odgovor

♦ Šta je sinaptiČka pukotina?

(biologija za VII razred)

Mesto prelaska nadražaja s jedne na drugu ćeliju naziva se sinapsa, a prostor između njih sinaptika.

♦ Koje pustinje se nalaze na iranskoj visoravni?

(geografija za VII razred)

Pustinje Delte Kevir i Lut.

♦ Kojom rudom su bogate niske venaČne planine jugozapadne Azije?

Bogate su olovom, cinkom, bakrom, boksitom, zlatom i srebrom.

КURIR