TANJUG

MITING_TANJUG

Sindikati poručili premijeru Srbije da žele ozbiljan i konstruktivan dijalog o ekonomskom položaju i vraćanju dostojanstva njihovim profesijama. Ministar prosvete i nauke izjavio da će o zahtevima sindikata razgovarati upravo sa Cvetkovićem.

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović izjavio je danas da će se o zahtevima sindikata prosvete konsultovati s predsednikom Vlade Mirkom Cvetkovićem, ali i upozorio da se rešenje mora tražiti u okviru ekonomskih mogućnosti i zemlje i poštovanje zakona.

Obradović je u izjavi Tanjugu naveo da će „ekonomski deo“ zahteva sindikata biti upućen Ministarstvu finansija na razmatranje i ocenu, kako bi potom i vlada što pre bila spremna da pozove sindikate na razgovor i da, kako je rekao, „sednemo i, nadam se, i potpišemo“.

Ministar je najavio da će druga pitanja iz zahteva biti razmotrena, kako bi se videlo šta je tu novo i naveo da „kada je reč o nekim pitanjima, apsolutno se kuca na otvorena vrata, jer se tu već ili radi ili smo značajan deo posla već uradili“.

„Naravno, tražićemo rešenje kao i do sada, u okviru materijalnih mogućnosti države i u skladu sa zakonom. Mi smo već više puta nudili sindikatima da potpišu pregovore. Nismo birali ni dan, ni vreme, ni mesto, ali nije postojala njihova dobra volja za takav jedan korak“, rekao je Obradović.

„Ako Ministarstvo finansija uspe da uradi svoj deo posla, mi smo sutra spremni za razgovor“, poručio je on.

Predajom zahteva Vladi Srbije, Ministarstvu prosvete i nauke i pisma predsedniku Borisu Tadiću, sindikati javnih službi i državnih organa, predvođeni prosvetnim radnicima, okončali su višečasovni protest u Beogradu, ali će štrajk u školama, prema najavama prosvetara, od ponedeljka biti nastavljen.

Štrajkači su poručili premijeru Cvetkoviću da žele ozbiljan, konstruktivan dijalog o ekonomskom položaju i vraćanju dostojanstva njihovim profesijama, a kako je ispred Ministarstva prosvete i nauke rekao predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Leonardo Erdelji, štrajk u školama biće nastavljen od ponedeljka, jer nije postignut nikakav dogovor.

U protestnoj šetnji „Ustaje Srbija“ učestvovalo je devet sindikata zdravstva, policije, pravosuđa, državne uprave, predvođenih sindikatima prosvete, a na skupu je, prema procenama organizatora, učestvovalo 20.000 ljudi, dok procene policije govore da ih je bilo 7.000.

Organizatori protesta su Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika „Nezavisnost“ i Sindikat radnika u prosveti Srbije, a pridružili su im se UŠ „Sloga – Sindikat organizacija pravosudnih organa Srbije“, UŠ „Sloga – Sindikat državne uprave“, Granski sindikat pravosuđa, uprave i policije „Nezavisnost“, Policijski sindikat Srbije, Novi sindikat zdravstva Srbije i Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite „Nezavisnost“.