U osnovnim školama jutros su objavljeni preliminarni rezultati završnog ispita za osmake, a oni koji imaju primedbe na broj bodova mogu od 8.00 časova uložiti prigovor školskoj ispitnoj komisiji.

Žalba se podnosi isključivo u pisanoj formi, na obrascu koji se dobija u školi i može se predati do 16.00 časova. Školska komisija odmah rešava o prigovoru i odgovor takođe daje u pisanoj formi. Oni koji i dalje budu smatrali da su oštećeni, mogu u cetvrtak, 30. juna podneti prigovor okružnoj upisnoj komisiji, ali samo ako su se pre toga žalili školskoj komisiji.

Okružnoj komisiji se uz prigovor šalje i odgovor prvostepene školske komisije. Od četvrtka posle podne formira se centralna baza podataka, a konačni rezultati male mature biće objavljeni 3. jula.

Na završnom ispitu, kojim se zaokružuje osnovnoškolsko obrazovanje, može se osvojiti najviše 40 poena, po 20 bodova iz srpskog (maternjeg) jezika i matematike, ali se u srednju školu mogu upisati i oni koji na maloj maturi nisu osvojili nijedan bod.

Četvrtog i 5. jula predaju se liste od 20 želja sa odabranim školama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima, a upis u prvom krugu završava se 13. i 14. jula. Drugi ciklus upisa trajaće do 14. do 16. jula, a ove godine je za 80.000 osmaka predviđeno oko 86.000 mesta u više od 500 srednjih škola.