Министар просвете и науке Жарко Обрадовић рекао је данас да ће се тек после извештаја покрајинског Секретаријата за образовање и просветне инспекције знати да ли је Правни факултет у Новом Саду прекршио процедуру на пријемном испиту за кандидате мађарске националности.

Национални савет мађарске националне мањине, Савез војвођанских Мађара, али и Влада Мађарске, изразили су у претходних дана негодовање због тога што су будући бруцоши мађарске националности, за разлику од устаљене праксе у претходних неколико година, на мађарском језику полагали пријемни испит из градива српског језика и књижевности, а не свог матерњег језика.

„Према информацијама којима располажемо, савет мађарске мањинске заједнице је још раније указивао факултету на садржај програма који се изучава у школи и садржај питања на пријемном испиту“, рекао је Обрадовић у изјави Танјугу и навео да се извештај инспекције очекује

Тек након тог извештаја знаће се да ли је факултет, уз сво уважавање аутономије ове установе, уважио сугестије или није и да ли ће евентуално пријемни испит бити поновљен, рекао је Обрадовић.

На новосадском Правном факултету одбијене су жалбе четворо кандидата са пријемног испита, које су уложили због тога што су на мађарском језику полагали из градива српског језика и књижевности, а не свог матерњег.

Национални савет мађарске националне мањине спреман је да покрене „читав низ правних поступака“ у вези са повредом права студената приликом пријемног испита на Правном факултету у Новом Саду, изјавио је председник тог савета Тамаш Корхец.

С тим у вези, Корхец је данас за „Мађар со“ рекао да је Национални савет спреман да покрене читав низ правних поступака у вези са повредом њиховог права, уколико га за то овласте оштећени студенти.

„Повређена су права тих ученика и, будући да се ради о појединачној повреди права, искључиво можемо предузети кораке за које нас овласте ти ђаци“, рекао је Корхец и навео да је више њих већ наговестило да намерава да предузме нека правна средства.

РТВ