Obradović: Moderni standardi u obrazovanju

JAGODINA – Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović izjavio je danas na svečanoj akademiji povodom 18 godina Pedagoškog fakulteta u Jagodini i 113 godina obarzovanja učitelja u ovom gradu da Srbija čini sve da bi obrazovanje u našoj zemlji dostiglo moderne standarde.

„Radimo to zbog nas, jer je naš interes da imamo obrazovni sistem koji će doprinositi napretku i prosperitetu čitavog našeg društva“, poručio je ministar.

„Promene koje slede u obrazovanju i obrazovnom sistemu, menjaju tradicionalnu ulogu nastavnika – učitelja. Nova rešenja podrazumevaju da je u centru pažnje đak, uz istovremeno unapređenje uloge vaspitača i učitelja“, objasnio je on.

Polazište u kome su učitelji bili samo isporučioci informacija se menja, nova uloga zahteva da prosvetni radnik bude i vodič, mentor, organizator nastave, savetnik, dodao je Obradović.

„Savremeni pedagoški rad, uz stalno usavršavanje i inovacije, ima izuzetan značaj i važnu ulogu i obrazovanju učitelja“, rekao je Obradović i istakao da je Pedagoški fakultet u Jagodini „dao ogroman doprinos u obrazovanju prosvetnih radnika i zahvaljujući tome centralna Srbija ima kvalitetan i stručan obrazovni kadar.

Pedagoški fakultet u Jagodini uspešno prati i sprovodi sve promene u društvu kako bi unapredio sistem obrazovanja, ocenio je Obradović i istakao da je unapređenje obrazovanja unapređenje prosperiteta Srbije zasnovanog na znanju, socijalnoj pravdi na principima demokratije.

Obradoviću je, dekan fakulteta prof. Sretko Divljan uručio „posebnu zahvalnicu“ za razvoj ove visokoobrazovne ustanove.

Zahvaljujći se Obradović je istakao da to priznanje nije samo njegovo već i priznanje Vladi i Ministratsvu prosvete.

„Lepo je imati viziju i znati šta hoćete, ali je potrebno obezbediti sredstva da bi mogli unaprediti obrazovanje, a ja to, bez Vlade, ne bih mogao“, dodao je Obradović.

„Posebnu zahvalnicu“ dobio je i gradonačelnik Jagodine Dragan Marković – Palma koji je podsetio da će uskoro u Jagodini biti završena Tehnička škola, koja je započeta pre 15 godina, a njenom izgradnjom Pedagoški fakultet će dobiti više prostora za nove studente.

Blic