BLIC  OBRADOVIC_RESURS

Ministarstvo prosvete naložilo je direktorima škola preko načelnika školskih uprava da svim zaposlenima u prosveti a koji su bili u kakvom obliku štrajka umanji zarade, potvrdio je Žarko Obradović, ministar prosvete na današnjoj sednici Odbora za prosvetu narodne skupštine Srbije.

Obradović je dodao da Ministarstvo poslalo otvoreno pismo direktorima škola, školskim upravama i savetima roditelja u kojima ih upoznaje sa detaljima razgovora pregovora sa sindikatima.

– Poslednjih dana mnogi zaposleni u prosveti javljali su nam se žaleći se da nisu upoznati sa detaljima razgovora o prekidu štrajka. Zato smo poslali ovo pismo u kome između ostalog stoji da će umanjene zarade štrajkačima biti vraćene čim nadoknade propuštene časove – rekao je Obradović i dodajući da od 1.804 škola spiskove o štrajkačima nisu dobili samo iz 74.

Zoran Šami, predsednik odbora za prosvetu, poručio je da odbor nije nadležan da rešava situaciju štrajka u prosveti ali da može da da savet.

– Štrajk traje već 70 dana i veliki broj dece nema regularnu nastavu, i to nikako nije dobro. Potpuno je bespredmetno da se raspravljamo o broju škola koje štrajkuju jer nije isto da li štrajkuje škola sa 30 ili 1.000 učenika – kaže Šami i dodaje da se za povećanje plata štrajkača ne može praviti rashodi u budžetu, ali da se sigurno sa pravilnom preraspodelom može naći novac za povećanje zarada.

On je rekao da ne smatra mudrim potezom ministarstva o umanjenju plata i da to sigurno neće pomoći okončanju štrajka.