zarko_sad

BEOGRAD – Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović ocenio je danas da nema razloga da visokoškolske ustanove u Srbiji povećavaju školarine, jer je država izdvojila veći iznos za materijalne troškove fakulteta.Obradović je u intervjuu Tanjugu uoči prvog upisnog roka na fakultetima i visokim školama koji počinje u sredu 22. juna, upozorio da će, ukoliko fakultet ignoriše tu odluku, Ministarstvo reagovati u skladu sa zakonskim mehanizmima i merama.

U međuvremenu, neki fakutleti su ipak povećali školarinu, jer, kako kažu, dopis sa mišljenjem ministarstva nije stigao.

Ministar tvrdi da za takav potez nema razloga, jer se, kako je naveo, plate redovno isplaćuju već tri godine, a država je povećala i iznos za materijalne troškove fakulteta.

Navodeći da će se na sva tri nivoa studija ove godine o trošku drzave školovati 35.157 studenata, za 3.500 studenata više nego prošle godine, Obradović je istakao da povećanjem kvote neće biti „probijanja“ budžeta, jer je ove godine prolaznost studenata nešto slabija, a neki fakulteti su u protekloj školskoj godini upisali manji broj studenata.

Uz preporuku mladima da upisuju samo akreditovane fakultete, Obradović je istakao da su studenti koji se opredele za grupaciju prirodnih nauka, praktično sebi obezbedili, ako imaju dobar prosek studiranja, da ceo obrazovni ciklus, na osnovnim, master i doktorskim studijama budu finansirani od države.