Obradovic-cestitao-Dan-studenata

(архивски снимак)

Разлог за бојкот наставе у Бањи Ковиљачи, где ђаци не иду у школу због присуства великог броја илегалних имиграната у том месту, не постоји, каже за РТС министар Жарко Обрадовић. Трећег дана бојкота наставе на часове дошло 29 од укупно 227 ученика јутарње смене.

Министар просвете и науке Жарко Обрадовић оценио је да нема разлога да ђаци у Бањи Ковиљачи не похађају наставу, додавши да одлука школског одбора да подржи тај бојкот није у њиховој надлежности.

„Решење се мора наћи између Комесаријата за избеглице и органа локалне самоупаве. Деца се нажалост злоупотребљавају у остварењу неког другог циља и бојкот наставе је на њихову штету“, рекао је Обрадовић гостујући у Дневнику РТС-а.

Обрадовић је истакао да је просветни испектор јуче потврдио да је школа безбедна за одржавање наставе и да је то Министарству било и раније познато.

„Родитељи, ако су хтели јавно да укажу на проблем са азилантима успели су у томе, али нема ниједног разлога да деца не похађају школу“, сматра министар.

Обрадовић је замолио и апеловао на родитеље да децу пусте у школу „да се не би пропуштали часови, јер се после тешко надокнађују“.

Министар је рекао и да не жели да говори о могућим санкцијама због бојкота наставе да не би „правио додатне проблеме“.

Трећи дан бојкота наставе

У Основној школи “Вера Благојевић“ у Бањи Ковиљачи данас је трећи дан бојкота наставе, због присуства великог броја илегалних имиграната у том месту.

Упркос позиву просветне инспекције родитељима да децу пошаљу на наставу, јутрос је на часове дошло 29 од укупно 227 ученика јутарње смене, речено је у тој школи.

Претходног дана је наставу у првој смени похађало 27 ђака док их је у понедељак било 10.

Јуче поподне инспекција Министрства просвете, Школска управа Ваљево и градска просветна инспекција у Лозници, апеловали су на родитеље да омогуће деци одлазак у школу. Дан раније, међутим, Школски одбор је подржао одлуку родитеља о бојкоту наставе изнету у недељу на протестном скупу грађана.

Наглашено је да ће та одлука да буде на снази све док се у потпуности не остваре захтеви изнети на протесту којима се тражи не само измештање великог броја илегалних имиграната него и престанак рада Центра за азил у Бањи Ковиљачи који има 84 места.

Према најновијим подацима које су предочили званичници Лознице, у априлу је било 500 до 600 страних држављања, док их сада у Бањи Ковиљачи има више од 2.500, махом из Авганистамна и Сомалије.

Они бораве изван Центра за изил, већином илегално, у приватном смештају или у неким напуштеним објектима.

РТС