Министар просвете и науке Жарко Обрадовић изјавио је данас да нису тачне оцене Координационог тела за општине Бујановац, Прешево и Медвеђа да је протест представника албанске заједнице на југу Србије због решавања проблема у образовању оправдан.

„Апсолутно сам био у праву када сам рекао да је тај протест политички и да се образовање користи као изговор“, рекао је Обрадовић новинарима у Влади Србије

Албанци са југа Србије затражили су јуче на протестном скупу у Бујановцу од просветних институција Србије признавање диплома приштинског универзитета и уџбенике на албанском језику.

Обрадовић је указао да је, према извештајима начелника школских управа и медија, неспорно да је политика умешала прсте у јучерашњи протест у Бујановцу.

То се види из чињенице да је скуп почео интонирањем албанске химне, да су учесници носили заставе те земље, као и да су узвикиване пароле „Хоћемо дипломе Универзитета у Приштини“, што, према Обрадовићевим речима, говори о политичком аспекту тог скупа.

bujanovac ucenici albanci protest

Обрадовић је напоменуо да поједине школе у општинама Бујановац, Прешево и Медвеђа ученицима нису поделиле уџбенике на албанском језику које је Министарство просвете и науке доставило.

„То само показује да је образовање изговор за политику„, истакао је Обрадовић и додао да поједине колеге из Координационог тела не разумеју функционисање просветног система и начин одобравања уџбеника.

Он је нагласио да није довољно да представници албанске заједнице доставе списак књига, јер да би оне биле одобрене као уџбеници мора се утврдити да ли су усклађење са наставним планом.

Обрадовић је подсетио да су за ученике у општинама Бујановац, Прешево и Медвеђа обезбеђени уџбеници на албанском језику, буквар из Тиране, као и да се ради на отварању Економског факултета у Бујановцу, као и да је доста тога урађено на инфраструктури.

Координационо тело Владе Србије за Прешево, Бујановац и Медвеђу оценило је јуче да је протест представника албанске заједнице, којим се тражи решавање проблема у образовању, оправдан.

„Крајње је време да Министарство просвете и науке озбиљније приступи решавању овог проблема у складу са законима Републике Србије и праксом која важи за друге националне мањине“, саопштило је јуче то тело.

albanci bujanovac protesti ucenici obrazovanje

Албанци са југа Србије затражили су јуче на протестном скупу у Бујановцу од просветних институција Србије признавање диплома приштинског универзитета и уџбенике на албанском језику.

Са скупа, који су организовали представници политичких странака Албанаца из Бујановца, Медвеђе и Прешева, указано је да је време да се престане са дискриминацијом Албанаца у области образовања.

Скупу је присуствовало око 1.500 младих, који су изразили револт због актуелне политике у области образовања Албанаца.

Окупљени су носили америчке, албанске и заставе ЕУ и бројне транспаренте на албанском језику на којима пише – „Стоп дискриминацији“, „Хоћемо знање и дипломе са Универзитета у Приштини“, „Пробуди се омладино“, „Хоћемо право и правду“.

 

РТВ