Ne mislim da će nam biti gore ako postanemo članica EU, niti će nam biti bolje ako nismo njen deo, izjavio je ministar prosvete Žarko Obradović

„Ne verujte svemu što pročitate u novinama“, rekao je Obradović i istakao da tačnost informacija opada kako idete otpozadi ka prednjim stranama.

Prvo idu sportski rezultati, pa umrlice, a ono posle je diskutabilno, rekao je Obradović i poručio da je Srbija odvajkada bila deo Evrope i da je njen interes da bude članica EU u budućnosti.

To ne znači da mi ne sarađujemo sa drugima i drugi ne treba sa nama da sarađuju, rekao je Obradović maturantima srednjih škola iz Srbije, koji su u beogradskom Domu mladine prisustvovali predstavljanju četvrtog izdanja Evropskog dnevnika.

On je istakao da je visoko obrazovanje već deo evropskog obrazovnog prostora i da je, za razliku od nekih obaveza koje treba ispuniti da biste postali deo EU, 47 država Evrope, među kojima i Srbija, prihvatilo Bolonju jer im je to u interesu.

Unija je formalno organizacija država, a suštinski sistem vrednosti, poštovanja prava i pravila, rekao je Obradović.

Upitan zašto Srbija teži članstvu u EU, kada se i države članice bore sa nezaposlenošću, ekonomskom krizom, Obradović je naglasio da nikome ko završi fakultet nije zagarantovan posao, u Srbiji, EU ili svetu.

Vi ste i sami odgovorni kada birate svoju budućnost da li ćete izabrati posao koji je tražen ili ste spremni da se bavite profesijama, koje su već sada u suficitu i čekate na posao nekoliko godina.

Šef delegacije EU Vensan Dežer naveo je primer studiranja u EU, gde je za stanovnike Unije studiranje u različitim državama članicama dva do tri puta jeftinije nego za one studente koji dolaze iz država koje nisu deo EU.

Dežer je, na pitanja studenata o Kosovu i uslovljavanjima Srbije, rekao da niko od Srbije ne traži priznananje nezavisnosti Prištine, jet to nisu učinile ni neke države članice Unije.

Tražimo normalizaciju odnosa dve strane, koji žive jedna do druge. Teško da je neko pre tri godine mogao da zamisli da će premijer Srbije razgovarati sa premijerom takozvane države Kosovo, ali to se sada dešava i to je dobro, rekao je Dežer.

Nekad napredujemo u tom procesu, nekad skliznemo unazad, ali treba nastaviti uzdignute glave, dodao je on.

Dežer je napomenuo da je za Srbiju važno da sprovodi reforme, u oblasti pravosuđa, države uprave, da ostvaruje napredak u slobodi medija, otvaranju tržišta, restruktuiranju javnih preduzeća, kao i da završi proces privatizacije.

Kao primer gde je reforma neophodna, Dežer je naveo penzioni sistem Srbije i neodrživost njegovog daljeg finansiranja.

Dežer je istakao da treba ojačati institucije u Srbiji, jer se ne može dozvoliti da borba protiv korupcije zavisi od dva ili tri čoveka.

АKTER