Žarko Obradović očekuje lošiju ocenu za reformu visokog obrazovanja: Tražiću od fakulteta da daju svoju ocenu da li je proces reforme urađen ili ne

 Žarko Obradovi

Žarko Obradović

 

SRBIJA će na predstojećoj konferenciji ministara obrazovanja zemalja koje primenjuju Bolonjsku deklaraciju dobiti lošiju ocenu za ostvarene rezultate u reformi visokoškolskog obrazovanja u odnosu na 2009. godinu, izjavio je ministar prosvete i nauke Žarko Obradović.

Prema njegovim rečima, Srbija će na predstojećoj konferenciji dobiti ocenu 3,11, na prethodnoj konferenciji u Luvenu 2009. godine dobili smo ocenu 3,8 (od 46 zemalja zauzeli smo 24. mesto), a 2007. u Londonu smo sa ocenom 4 bili među prvih deset zemalja.

Ocena će biti zvanično saopštena na ministarskoj konferenciji u Bukureštu za oko mesec dana, a kako je rekao ministar Obradović, nekoliko je razloga za lošiji plasman. Ministar je objasnio da su razlozi lošije ocene nedovoljno učešće studenata u procesima reforme u visokom obrazovanju, to što Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta nije postala punopravni član ENKVA evropske asocijacije, a nismo uradili dovoljno ni u oblasti celoživotnog učenja. Međutim, prema njegovim rečima, u nekim oblastima smo napredovali i dobili bolju ocenu nego pre, ali neke, kako je rekao, očigledno nismo dovoljno savladali.

Obradović je naveo da je, povodom akcije potpisivanja peticije studenata za izmenu Zakona o visokom obrazovanju, razgovarao sa predstavnicima Studentske konferencije univerziteta Srbije, koja je inicijator izmena tog propisa.

– Tražiću od fakulteta da daju svoju ocenu da li je proces reforme urađen ili ne, kakav je stepen opterećenosti studenata, odnosno tražiću da se veća fakulteta izjasne o onome što studenti postavljaju kao problem – rekao je Obradović.

PROLAZNOST

Žarko Obradović je najavio da će u dogovoru sa rektorima univerziteta biti sačinjena analiza prolaznosti studenata od donošenja Zakona o visokom obrazovanju i naveo da je transparentnost rada fakulteta loša strana sistema, jer, kako kaže, studenti nemaju mogućnost na fakultetu da vide na šta se troši novac koji država daje fakultetima.

VEČERNJE NOVOSTI