Министар просвете и науке Жарко Обрадовић изјавио је данас да је све спремно за почетак нове школске године и за среду најавио састанак са представницима синдиката просвете и науке, коме ће присуствовати и представници Министарства финансија.

Обрадовић је рекао да је циљ састанка да се упознају са економском ситуацијом и материјалним могућностима и разговарају шта може да се уради у вези са материјалним положајем запослених у просвети и науци.

Гостујући у Дневнику РТС-а, он је казао да се очекује око 73.000 првака, као и да је Министарство спремило 75.000 комплета уџбеника, јер „увек се покаже да је број првака већи него што то статистика покаже“.

Према његовим речима, издавачи су урадили свој део посла, тако да не би требало да буде проблема са набавком уџбеника.

Министар је рекао да ће ове године сва четири разреда основне школе бити обухваћена пројетком бесплатних уџбеника и додао да ће све књиге бити испоручене на време.

Говорећи о Стратегији образовања, Обрадовић је рекао да ће она у септембру бити усвојена на Влади, као и да не постоји обавеза њеног разматрања у Скупштини.

„Ми ћемо надлежне скупштинске одборе о томе информисати, који ће отворити расправу, пошто сматрамо да Народна скупштина треба да буде упозната са садржајем стратегије. Одмах након формирања нове владе ја сам формално потписао документ и проследио на разматрање у остала министарства. Очекујем да ће бити усвојена почетком септембра“ рекао је Обрадовић.

Министар просвете и науке је најавио и да ће закони о основном, средњем образовању, образовању одраслих, као и измене и допуне закона о уџбеницима на јесен бити разматрани у скупштини.

РТВ