Министар просвете и науке Жарко Обрадовић изјавио је данас да је најважније да деца у образовном процеса стекну знање и да науче да га примењују као и да у интернационалним школама покушају да науче нешто и о другим културама.

Обрадовић је, на свечаности поводом отварања новог објекта средње школе и нове фискултурне сале у оквиру Интернационалне школе у Београду, нагласио да у Србији постоји више међународних школа које похађају и наша деца.

„Наша деца имају прилику да виде како изгледа школовање у другим земљама, али исто тако и други могу да виде како наше деца уче“, рекао је Обрадовић.

Обрадовић је рекао да странци, који су се шковали у Србији имају и даље позитивно мишљење о нама и да кажу да су стекли велико знање.

„Најважније је да деца науче да размишљају да примењују своје знање. Ниједна школа не може помоћи да завршите све уколико нисте научили да размишљате“, рекао је Обрадовић и нагласио да су најбољи они образовни системи који подстичу ђаке на размишљање, рекао је Обрадовић.

Амбасадорка Сједињених Америчких Дражава у Србији Мери Ворлик указала је на велики значај постојања интернационалних школа.

„Овакве школе су веома важне и за родитеље који живе изван своје земље. Деца у њима могу да науче много, учећи и по другачијим наставним програмима. Упоредо могу да се друже и са децом из различитих земаља, у овом случају и са децом из Србије“, рекла је Ворлик.

Она је, одговарајући на питања новинара, рекла да је средњу школу завршила у Аустралији, али да су њена деца ишла у школе у Немачкој и Русији и стекла велико знање и искуство.

РТВ