obradovic-velika

(arhivska fotografija)

U osnovnim školama ove godine ima 20 odsto više romske dece nego prošle, a značajno je povećan i broj srednjoškolaca i akademaca romske nacionalnosti, izjavio je danas ministar prosvete i nauke Žarko Obradović.

U 463 osnovne škole u Srbiji, koje imaju nešto više od 31.000 đaka, upisano je 2.136 učenika romske nacionalnosti, naveo je Obradović otvarajući dvodnevni ekspertski sastanak „Promovisanje prava na kvalitetno obrazovanje Roma, koji je resorno ministarstvo organizovalo u saradnji sa UNESKOM.

Ministar je naveo da je ove godine u srednje škole upisano 380 Roma, dok je na državnim visokoškolskim ustanovama, uprkos nerazumevanju na pojedinim fakultetima, u školskoj 2010/2011. godini školovanje započelo 149 Roma.

Ove godine podeljeno je duplo više stipendija Romima, tačnije 439 učeničkih i 177 studentskih stipendija, dodao je Obradović.

Navedeni podaci pokazuju da je Srbija uspela u nastojanju da što više romske dece, u što kraćem roku, uključi u sistem obrazovanja, istakao je Obradović.

Zakonska rešenja važna za njihovo uključivanje u obrazovanje su besplatan i obavezan pripremni školski program i uvođenje pedagoških asistenata, kojih ima 180 i koji pružaju podršku deci, ali i nastavnicima da se prilagode radu sa učenicima iz manjinskih i marginalizovanih grupa, naveo je on.

Obradović je dodao da Projekat besplatnih udžbenika, u okviru koga je ministarstvo obezbedilo besplatne knjige za prva tri razreda osnovne škole ima veliku ulogu u povećanom uključivanju roma u sistem obrazovanja.

„Jedan o prioritetnih ciljeva na planu unapređenja obrazovnog sistema je obezbeđivanje dostupnosti, ravnopravnosti i socijalne pravde u oblasti obrazovanja. Primaran cilj države je da sva deca imaju jednake mogućnosti za obrazovanje“, poručio je Obradović i dodao da je obrazovanje najbolje sredstvo za borbu protiv siromaštva i ravnopravno uključivanje u društvene tokove.

Ekspert UNESKA Rozana Santezo poručila je da obezbeđivanje uslova za obrazovanje Roma hitno pitanje i ukazala da rešenje nije smeštati romsku decu u specijalne škole i tako ih diskriminisati, što se dešava sa oko 80 odsto romske dece u Evropi.

Da romska populacija, kao najbrojnija manjina u Evropi, ima pravo na kvalitetno obrazovanje složili su se i drugi govornici – predsednik UNESKO komisije u Srbiji Trivo Inđić i državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Slavica Denić.

RTV