obradovic

Министар просвете Жарко Обрадовић

Министар просвете Србије Жарко Обрадовић изјавио је данас да ће просветни радници следећу плату примити по учинку, односно биће им умањене због штрајка и обуставе и скраћења наставе.

Синдикати: Изјава министра Обрадовића скандалозна

БЕОГРАД – Просветни синдикати који су у штрајку оценили су данас да је изјава министра просвете Жарка Обрадовића да ће плате запослених у образовању бити умањене због штрајка „скандалозна” и „бесмислена”.

Председник Гранског синдиката просветних радника „Независност” Томислав Живановић изјавио је агенцији Бета да је министар данас изрекао „још једну у низу беспредметних и бесмислених изјава”.

„Такве изјаве могу само да појачају и учврсте штрајкаче да истрају у својим захтевима. Министар мора да узме у руке Закон о штрајку и прочита га и тек након тога ћемо моћи да уђемо у полемику”, казао је Живановић.

Унија синдиката просветних радника саопштила је да је „Жарко Обрадовић данашњом изјавом, по ко зна који пут, показао да није министар просвете него политичка личност која води свој приватни рат против просветних радника, које је назвао ‘интересним групама’“.

Из тог синдиката је указано на то да су просветни радници широм Србије згранути изјавом ресорног министра да запослени у просвети који због штрајка потпуно обуставе рад или скрате часове на 30 минута, неће моћи да добију пун износ зараде.

„Та изјава је само доказ да Жарко Обрадовић ништа друго не зна, а о образовном систему по најмање, него да прети”, поручено је из Уније, уз оцену да би се „свако други постидео те изјаве и поднео оставку”.

Унија је навела да ће Обрадовић имати прилику да на протестном скуп просветних радника у Београду, чији датум оржавања још није прецизно утврђен, објасни шта је „за време свог неславног министровања урадио и да ли заслужује плату коју прима на Мегатренду”

Просветни синдикати у штрајку су од 28. јануара захтевајући повећање зарада просветара од 18 до 20 одсто. Синдикат образовања Србије једини је просветни синдикат који је пристао на владину Протокол и обуставио прекид рада.

Бета