PO VOJV 19 02 2015

 

Поводом потписивања Споразума и Посебног колективног уговора за запослене у основним средњим школама и домовима ученика, данас је у Новом Саду одржан састанак Покрајинског одбора ГСПРС НЕЗАВИСНОСТ и конференција за штампу. Констатовано је следеће: Одлука ГО ГСПРС НЕЗАВИСНОСТ, као двотрећинска, је потпуно легитимна и представља израз одговорности према запосленима у образовању и озбиљности у раду овог Синдиката.

Оба документа су резултат јединственог деловања сва четири репрезентативна синдиката.
За Покрајински одбор најважније је следеће:
• Посебан колективни уговор за запослене у основним средњим школама и домовима ученика важи за све запослене, посебно у тренутку када је на прагу рационализација и неопходност што већег степена заштите запослених.
• Реализација трећег члана Споразума представља политичку одлуку Државе да уреди плате у јавном сектору на начин где би плате просветних радника биле упоредиве са платама сличних занимањима у јавним службама у погледу стручне спреме, услова рада и одговорности (суштински захтев штрајка ).

Покрајинкси одбор очекује наставак социјалног дијалога и праћење реализације свих тачака Споразума, у сарадњи са синдикатима који су спремни да интересе запослених ставе испред „квазисиндикалних интереса њихових огранизација“.