Огледна одељења за куваре, ловце, винаре и раднике других профила, од јесени ће постати редовна, најављено из Министарства просвете. Оваква одељења показала су се као добра, јер ђаци добијају практичне вештине, што повећава њихову шансу за запослење.За последњих пет година, у 150 школа у земљи отворена су огледна одељења различитих профила, са мањим бројем ученика и више практичног рада. По завршетку школовања, више од 60 одсто ђака из таквих одељења нашло је посао.Министарство просвете планира да огледне профиле за кувара, конобара, посластичара, пословног и финансијског администратора, од јесени преведе у редовна одељења, јер су се показали као добри.

„Средње стручне школе могу да сачине план обуке за одређене профиле које траже одређене вештине, али не траже трогодишње или двогодишње школе, већ траже краћу обуку. За време те краће обуке добиће потребне компетенције за рад“, наводи Богољуб Лазаревић из Министарства просвете.

Најважнија предност огледних одељења је у томе што ђаци стичу више практичних знања, што послодавци траже.

Према речима Бранимира Љумовића, из Привредне коморе Србије, у образовном систему Србије, на пример, недостају школе које се баве оспособљавањем оџачара, док у привреди постоји потреба за том струком, односно, за тим да се, у складу са измењеним технологијама и поступцима, изврши стручно оспособљавање људи који се баве тим послом.

За винаре и риболовце постоје огледна одељења, а пракса показује да ђаци огледних разреда, осим што се брже запошљавају, ређе изостају са часова.

Ученици Прехрамбено-шумарске школе у Сремској Митровици, који похађају огледни смер за ловство и риболовство, кажу да су веома задовољни наставом и да би волели да се тиме баве и у будућности.

 

РТС