GSPRS_Nezavisnost_3Дана 26.04.2012. у организацији ГСПРС «Независност», у просторијама Медија центра одржан је Округли сто на тему ПРОШЛОГОДИШЊИ ШТРАЈК – РАСПЛЕТ ДРАМЕ. Округлом столу су присуствовали и представници Уније синдиката просветних радника Србије, Синдиката образовања просветних радника Србије као и потпредседник УГС НЕЗАВИСНОСТ проф. др Зоран Стојиљковић. Иако су позвани као учесници Округлог стола, без оправдања нису присуствовали министар просвете и науке Жарко Обрадовић и председник Владе МИрко Цветковић.

Уводну реч дали су Весна Војводић Митровић – ГСПРС «Независност» и УГС «Независност» проф. др Зоран Стојиљковић и нагласили да када са синдикатима образовања за преговарачки сто седну људи способни да искораче из властитог поимања просвете, као генератора проблема, а не решења, и прихвате чињеницу да су управо просветни радници та друштвена снага која има потенцијал да обликује будућност ове земље на здравим принципима, моћи ћемо да кажемо да је Србија земља у којој се у сваком смислу исплати бити образован.

 Томислав Живановић, председник ГСПРС «Независност» дао је краћу Анализу повећања плата и поређење са другим делатностима у држави и Корекцију коефицијената и минималне зараде, а представници Уније синдиката просветних радника Србије (председник Драган Матијевић и Владимир Аџић) су анализирали висину зарада у Србији у односу на земље из окружења, исплату јубиларних награда и измене Закона о основама система образовања и васпитања. О изменама и допунама ПКУ говорила је Ружица Тодић Брдарић – ГСПРС «Независност». Осврт на Уредбу о кориговању коефицијената у образовању и однешену Уредбу Владе о изменама коефицијената за запослене у државној управи дао је Слободан Брајковић председник Синдиката радника у просвети Србије.

Али, успех просветних радника био би немерљиво већи и кориснији за државу ако би се на нас гледало као на људе који треба да поврате веру младим људима у изгледнију и лепшу будућност. Док се овај коперникански обрт не одигра, остаје нам да се заједничким снагама изборимо за оно што желимо, јер ћемо бити присиљени да желимо оно што нам је наметнуто.