Posle trodnevnog boravka u Berlinu, 70 najboljih akademaca iz Srbije nastavilo putovanje po evropskim gradovima. – U Amsterdam, pa u Pariz

Studenti iz regiona ispred Fondacije „Robert Boš”

Berlin – Ivana Sibinović (22) iz Niša pre dvadesetak dana je diplomirala na Muzičkoj akademiji, sa prosekom 9,54, a sada putuje po Starom kontinentu sa drugarima – studentima iz Srbije koje je upoznala u projektu „Putujemo u Evropu”.

– Sve mi deluje kao san, Berlin je divan, a želim da idem sve dalje i da mnogo toga novog vidim i naučim. Sledeće odredište nam je Amsterdam, tamo ćemo biti tri ili četiri dana, a onda sledi – Pariz. Za dalje ćemo videti – priča ova talentovana devojka, koja će, kada se vrati sa putovanja po evropskim gradovima, upisati master studije u Beogradu i nastaviti školovanje.

Prijavila se na konkurs za najbolje studente, koji su se nagrađivali putovanjem, pretposlednjeg dana, jer ga je slučajno videla na Internetu i, kako kaže, shvatila je da ispunjava sve uslove – imala je visok prosek (iznad traženih 8,5), u to vreme je završavala studije, malo je putovala van granica Srbije i, nažalost, njeni roditelji imaju niska primanja.

Ista destinacija – Amsterdam, privukla je i Suzanu Gajić (22) iz Ćićevca, studentkinju završne godine pedagogije u Nišu, čiji je prosek devet. Očekuje da diplomira u septembru, a onda će na master studije.

– Prvi put sam u Berlinu i oduševljena sam – nisam ni znala koliko je lep. Više sam slušala o drugim gradovima Evrope, poput Pariza, tako da je ovaj nemački grad za mene pravo iznenađenje – priča Suzana Gajić.

Ove devojke su, u grupi od 70 najboljih srpskih studenata završnih godina fakulteta ili master studija, u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji i „Robert Boš” fondacije, 8. jula pošle sa beogradske železničke stanice na tronedeljno putovanje vozom po gradovima Starog kontinenta. Brojni sponzori (među kojima je kao medijski pokrovitelj i „Politika”) obezbedili su im džeparac i inter-rejl karte, a prva tri dana svi su zajedno proveli u Berlinu, gde im je boravak bio plaćen. Zajedničko putovanje od Beograda do Berlina, dugo 24 časa, kroz pet evropskih država, u dva voza, omogućilo im je da se druže, upoznaju, odluče sa kim će nastaviti avanturu i ka kojoj zemlji.

– Na ovom putovanju rodila su se nova prijateljstva i, mislim, da nikada jača nećemo imati. Svi su fenomenalni, većina nas zajedno nastavlja put ka Amsterdamu, jer je tamo jako dobra zabava, a siguran sam da ćemo se družiti i kasnije, po povratku u Srbiju – priča Miloš Davidović (23), koji je na master studijama geologije i ima prosek – deset.

Miloš je prvi put u životu, baš na ovom putovanju, prešao granicu naše zemlje i kaže da tek sada on i njegove kolege primećuju koliko gube što se u Srbiji još više ne radi na reformama. Sa rancem na leđima, posle tri dana i tri burne noći provedene u Berlinu, pošao je sa drugarima vozom ka Amsterdamu, a zatim ka Briselu, Parizu…

Marija Nenadović (23) iz Čačka upravo je diplomirala engleski jezik u Beogradu, a u indeksu nema manju ocenu od desetke. Nikada ranije nije bila van Srbije i zato joj je ovo iskustvo, kako objašnjava, posebno.

– Našla sam se u divnom društvu, i već za nekoliko dana putovanja videla sam mnogo toga novog. Ranije sam mislila negativno o Nemačkoj, jer je moja porodica imala velikih problema u Drugom svetskom ratu. Međutim, sada sam upoznala Berlin i ljude koji žive u njemu i potpuno sam promenila mišljenje – svi su prijatni i ljubazni, žele da pomognu, naročito kad nas vide na ulici zbunjene, sa mapama u rukama – kaže Marija.

Dragana Grbić (23) iz Novog Sada završava ekonomiju, ima prosek 9,85 i ovo joj je prvi put da je u Evropskoj uniji.

– Mislim da će ovo putovanje po Evropi da nam pomogne da ostanemo pri svojim uverenjima i da posao tražimo u Srbiji, kako bismo mi, mladi, pokrenuli našu zemlju napred – objašnjava Dragana.

Berlin se mnogo dopao i Marici Kicušić (23) iz Vrnjačke Banje, koja završava Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, sa prosekom 9,2.

– Urban je i moderan grad, sa prostranim ulicama i lako se možete snaći u njemu. Upoznali smo Berlin uglavnom šetajući po njemu i obilazeći poznata, istorijska mesta. Nas nekoliko nastavlja putovanje ka Kopenhagenu. Odavno sam želela da vidim taj grad i, evo, sada imam priliku da ostvarim svoju želju – kaže Marica Kicušić.

Njen drug David Mitrović, student treće godine Mašinskog fakulteta u Nišu, sa prosekom 8,7, takođe ide u Kopenhagen, a onda nastavlja za Roterdam, Amsterdam, Pariz, a kasnije će posetiti i Španiju. Želja mu je da na ovom putovanju Starim kontinentom dospe i do Portugalije.

Dejana Ivanović

———————————————————–

Susret akademaca iz regiona u Berlinu

Evropski pokret u Srbiji u saradnji sa „Robert Boš” fondacijom sedmu godinu za redom organizuje putovanje za najbolje studente završnih godina državnih i privatnih fakulteta u Srbiji. I ovoga puta, srpski studenti imali su priliku da se u Berlinu upoznaju i druže sa akademcima iz regiona, jer projekat „Putujemo u Evropu” sprovode i zemlje u našem okruženju.