Опушак и мирис дима довољни за казну

Аутор: К. Живановић

Београд – У Србији ће пушење од сутра бити забрањено у свим затвореним јавним просторима. Период прилагођавања Закону о заштити становништва од изложености дуванском диму истиче, а казне за оне који га не буду поштовали су од 5.000 динара за појединце, до милион динара за правна лица.

Пушачи ће моћи да конзумирају цигарете само у одређеним фирмама, и то у просторији намењеној искључиво за пушење. Она мора да има вентилациони систем и врата која не пропуштају дим у друге просторије.

Срмена Крстев из Републичке комисије за превенцију пушења објашњава за Данас да Закон јасно прецизира у којим делатностима, односто установама и институцијама пушачи неће имати чак ни просторију, већ ће морати да пуше ван зграде.

– Осим објеката у којима се обавља производња и промет лекова и животних намирница, потпуна забрана пушења предвиђена је у зградама државне управе и локалне самоуправе, здравственим и образовним установама, вртићима, објектима за спорт и рекреацију, установама културе, медијским кућама и просторима у којима се обавља снимање, јавно емитовање и јавно окупљане грађана – наглашава Крстев. Она додаје да су за спровођење забране пушења одговорни директори или власници фирми, управници, односно декани факултета. Они могу да одреде и одговорно лице за контролу забране. За контролу спровођења закона, према речима наше саговорнице, биће надлежно више инспекција и то „свака у својој надлежности“.

– Санитарна, здравствена, просветна, тржишна, туристичка, инспекција рада, инспектори за превентивну заштиту МУП-а Србије али и комунална полиција, контролисаће спровођење закона. Свака од ових инспекција моћи ће на лицу места да казни пушача односно одговорно лице – указује Крстев. Она додаје да ће инспектори имати право да кажњавају не само оне које затекну са упаљеном цигаретом, већ и уколико на радном месту пронађу опушак, коришћену пепељару или осете мирис дуванског дима.

У школама, домовима здравља, болницама и сличним објектима, пушење неће бити дозвољено ни у двориштима. Неке школе већ су почеле са применом закона, па се наставници могу видети изван школског дворишта на једној капији, а ученици на другој.

Директорка Економско-трговинске школе у Сопоту Данка Прокић-Влаховић каже за Данас да је ова школа почела са применом закона 1. септембра, са почетком школске године.

– Професори на великом одмору изађу ван дворишта и пуше на тротоару преко пута школе. Јесте ружно, али другог решења нема. Пуше и ученици, али одвојено од професора – каже Влаховић. Она додаје да је приметно да су неки наставници смањили број попушених цигарета откад су уведене нове мере.

У компанији Делта кажу за наш лист да су у згради на Новом Београду, где је седиште компаније, имали просторију за пушаче, али да се она више не користи јер није имала одвојени вентилациони систем.

– Пушење у оквиру радних и продајних просторија компаније забрањено је пре три године интерним правилником. Запослени пуше ван објеката, тако да нећемо имати проблем са прилагођавањем новом закону – кажу у Делти.

Менаџер за комуникације Јапан тобако интернешнал (ЈТИ) Ана Вељковић каже за Данас да примена Закона неће утицати на промет и производњу дувана, јер „искуства из иностранства указују да норме које се односе на забрану пушења утичу пре свега на угоститељски сектор“. „Овај закон штити непушаче, али и права пушача, јер дозвољава да се пуши на одговарајућим местима као што су барови, ноћни клубови или ресторани“, сматра Вељковић.

Закон о заштити становништва од изложености дуванском диму усвојен је 5. маја ове године, а период за прилагођавање његовим одредбама истиче сутра. Према подацима Министарства здравља, у Србији свакодневно или повремено пуши 33,6 одсто одраслих. Због утицаја дуванског дима у нашој земљи годишње умре 16.000 становника.

Забрањено пушење

– објекти за производњу и промет лекова и животних намирница

– зграде државне управе и локалне самоуправе

– здравствене и образовне установе

– вртићи и објекти за спорт и рекреацију

– установе културе и медијске куће

– просторије у којима се обавља снимање, јавно емитовање и јавно окупљане грађана

Казне до милион динара

Уколико пуше ван дозвољених просторија, појединци ће бити кажњени са 5.000 динара. Казне за одговорна лица су од 30.000 до 50.000 динара, предузетнике од 300.000 до 500.000 динара, а за правна лица од 500.000 до милион динара.

Цигарете дозвољене у кафићима

Власници угоститељских објеката мањих од 80 метара квадратних мораће да се определе да ли је њихов локал пушачки или непушачки, док је у објектима већим од 80 метара квадратних власник дужан да најмање половину простора одреди за непушаче. Тај простор мора бити код улазних врата.

Бројне европске земље попустиле пред захтевима пушача

Иако су поједине европске државе у протеклом периоду пооштриле законе против пушења, наводећи потребу за очувањем јавног здравља као један од аргумената, велики број становника Старог континента није спреман да се одрекне уживања у цигаретама. Често су власти ипак приморане да попусте пред захтевима пушача. То показује и пример немачке покрајине Баварске, која је годину дана након усвајања закона одлучила да ублажи правила.

Слично се десило и у Хрватској након 24-часовних протеста кафеџија у Сињу и Винковцима, али и у Холандији која је укинула забрану пушења у баровима и кафићима чија је површина мања од 70 квадратних метара. Турска влада је једна од ретких која не одустаје од своје одлуке да „протера“ дувански дим са јавних места. М. С. – М. К.