Град Београд ће следеће године омогућити свим основцима да своје уџбенике остављају у школи. Осим простора за одлагање учила, ученици ће добити и по два комплета књига

Ученик другог разреда у просеку носи најмање четири килограма на леђима, док је старијим ђацима, у петом и шестом разреду, торба још тежа. Има дана када морају у њу да спакују књиге које су тешке и по седам килограма. Због тога је градска управа дошла на идеју да од следеће школске године финансира набавку и уградњу ормарића у којима ће ђаци моћи да оставе књиге, свеске и школски прибор.

Осим тога, девојчице и дечаци ће добити и по два комплета уџбеника, један ће користити у школи, а други код куће. Тако ће из школе понети само радне свеске и свеске, односно оно што им је потребно за домаће задатке.

– Према последњим подацима Градског завода за јавно здравље чак трећина деце школског узраста има проблем са кривом кичмом, а једна петина са лошим телесним држањем, док се код основаца примећује и пораст деформитетима стопала – подсећа Јована Механџић, члан Већа града Београда, задужена за реализацију политике града у области образовања. – Уградњом школских ормарића желимо да допринесемо да се београдски основци правилније физички развијају. Знамо из праксе појединих школа да су ђачки ормарићи веома корисна ствар за децу, и желимо да свака основна школа у Београду располаже овим капацитетом.

АКЦИЈА

Град је ове године поделио 76.712 комплета бесплатних уџбеника на коришћење београдским основцима. Књиге су добили ученици од четвртог до осмог разреда. Првацима и ђацима другог и трећег разреда књиге је обезбедило Министарство просвете и науке.

Подаци о томе да ли школе имају или немају ормариће већ пристижу у Градску управу од директора и убрзо ће се знати колико је још потребно уградити. Механџићева каже да ће на основу тога, знати колико новца је потребно издвојити из буџета за те сврхе.

Родитељи и ученици ОШ „Светозар Марковић“ већ су се уверили у предност остављања књига у учионицама. Мила Попесковић, мајка два ђака, који иду у други и пети разред, каже да је ђачка торба за млађе дете много лакша, јер носи само књиге у којима има да уради задатке.

– Много нам то значи, јер смо раније ми морали да му носимо торбу, јер је била претешка – прича наша саговорница. – Пошто у продуженом боравку углавном ураде и домаћи, број књига које носе је сведен на минимум. Много нам је олакшала и акција бесплатних уџбеника, јер смо за новац који смо уштедели за куповину два комплета, успели да им купимо квалитетније ранчеве и школски прибор.

 

З. РАДОВИЋ