Загрејали столице

Ученици на оба теста освојили у просеку по два бода више него лани. Деци је овај тест био блискији јер су ранији захтевали учење градива напамет, објашњава психолог Бранка Тишма

Прелиминарни резултати мале матуре, коју ученици у Србији ове године полажу први пут, објављени су јуче и показују да су осмаци бриљирали на тесту из српског језика и математике. Ђаци су показали одлично знање и постигли много боље резултате него прошле године.

 

Ове године осмаци су, поред 50 одсто познатих питања, полагали тестове са 25 одсто делимично познатих и исто толико непознатих задатака, односно оних чија решења нису могли да нађу у збирци. Због новог модела полагања испита страховали су сви, од ђака, преко родитеља, до наставника, али испоставило се – беспотребно.

Наставници презадовољни

Школски психолог Бранка Тишма објашњава да се показало да је мала матура ученицима много више „легла“ него квалификациони испит који су полагали претходних година.

За три године тест знатно тежи

Број непознатих питања на завршном тесту повећаваће се из године у годину, тако да ће тест за ђаке који буду полагали школске 2013/14. године бити састављен само од непознатих задатака. Такође, за њих се уводи и комбиновани тест из предмета историја, географија, биологија, физика и хемија.

– Деци је овај тест много блискији јер је онај раније подразумевао више учења напамет. Морам да кажем да су се и наставници заиста потрудили да их добро спреме. Цео процес припреме ученика за полагање много је дуже трајао, а имали су и пробни тест – сматра Тишма.

Професорка српског језика у београдској Основној школи „Ћирило и Методије“ Јасмина Станковић каже да су матуранти одлично урадили тест из српског језика!

– Наши ученици су изненађујуће добро урадили тест. Један од разлога је и мања заступљеност граматике, која је њима увек представљала проблем – истиче Јасмина Станковић.

Резултатима које су постигли њихови ученици задовољни су и наставници у Основној школи „Светислав Голубовић Митраљета“ у Батајници. Наставница математике Снежана Велемир каже да анализа показује да су ђаци и из математике имали око два бода већи просек него лани.

– Велики број ученика има више од 10 бодова, што је за математику огроман успех. Имамо и двадесетак ђака који су успели да освоје максималан број бодова. Такође, ниједан наш матурант није имао нула бодова. Очигледно је да су наши ђаци схватили да морају више да уче током године – сматра Снежана Велемир.

Календар уписних активности:

3. јула коначни резултати завршног испита

4. и 5. јула предаја листе жеља

13. и 14. јула упис ђака

14. и 16. јула други уписни рок

Места за 86.000 осмака

Начелник одељења за средње образовање у Министарству просвете Бојан Ристић каже да анализа резултата који су пристигли из Топличког округа указују да су ученици добро урадили тестове.- Ученици су на тесту из српског језика освојили у просеку 12,61 бод, док је просек из математике 11,84 – објашњава Ристић.

На испиту може се освојити највише 40 поена, по 20 бодова из српског језика и математике, али се у средњу школу могу уписати и они који нису освојили ниједан бод. Ове године је за 80.000 осмака предвиђено око 86.000 места у више од 500 средњих школа, тако да нико неће остати неуписан.

Виолета Недељковић, Београд