Osmaci4

Осмаци и ученици завршних разреда средњих стручних школа у Србији, школску годину завршавају у петак, 1. јуна.

Распуст је требало да почне недељу дана раније, али је због изгубљених наставних дана током ванредне ситуације због зиме у фебруару школска година продужена за пет наставних дана.

Осмаци ће 18. и 19 јуна полагати „малу матуру“ чији резултати се бодују за упис у средњу школу. Тестови се полажу у матичним основним школама.

Тест из српског, односно, матерњег језика полагаће се 18. јуна од 10 до 12 сати. Тест из математике ће се полагати дан касније, 19. јуна, од 10 до 12 сати.

Пријемни испити у музичким и балетским школама биће одржани 8, 9. и 10. јуна.

Ове године ће око 78.000 ученика завршити основно образовање и сви ће изаћи на завршни испит, без обзира на то да ли желе да наставе школовање.

На завршном испиту ће структура задатака бити другачија него прошле године – 25 одсто задатака биће познато, из већ објављених збирки, 25 одсто ће бити са измењеним редоследом одговора, или измењеним бројевима, а 50 одсто биће непознато.

За упис у средње школе бодоваће се успех у претходном школовању, максимум 60 бодова, резултати са такмичења, као и резултати на завршним испитима (20 бодова је максимум за матерњи језик и 20 за математику).

Будући средњошколци попуњавају листу од 20 жељених школа, а обрасци, пријаве и листе налазе се у конкурсу, који ће од сутра бити у продаји.

За ученике од првог до седмог разреда ранијим календаром било је предвиђено да се друго полугодиште заврши 8. јуна, али ће трајати до 15. јуна.

За средњошколце који нису ученици завршних разреда, школска година требало је да траје до 15. јуна, али ће трајати до 22. јуна.

РТВ