Осмаци проверавају знање

Ученици осмог разреда од ове године полажу иницијални тест, а резултати ће се користити за даљу припрему мале матуре. Школе дужне да га организују до седмог децембра. Број задатака је исти: по двадесет из матерњег језика и из математике.

Од ове године ученици осмог разреда имају и такозвани иницијални тест. Школе су дужне да га организују до седмог децембра, а резултати ће се користити за даљу припрему мале матуре. Као и на правој матури, првог дана се полаже матерњи језик, а другог математика.

Иницијални тест траје 90 минута, нешто краће од правог теста који ће осмаци полагати на малој матури. Број задатака је исти: по двадесет из матерњег језика и из математике. С тим да се из математике неће рачунати три задатка, јер нису обрађене све планиране области.

„Погледала сам неке задатке из збирке за пријемни од прошле године из свих нивоа и мислим да је српски мало лакши“, каже ученица ОШ „Скадарлија“ у Београду.

Некима ће овај тест бити ново искуство које ће им користити, а кажу да се спремни и да су урадили преко 200 задатака из математике и из српског језика.

На том тесту ученици добијају комбинацију задатака која није извучена у јуну: из српског тест под бројем један, а из математике тест под бројем три.

Директор ОШ „Скадарлија“ Анђелко Кунарац каже да су изненађени иницијалним тестом, али сматра да је добро што се то организује у школама.

„Наставници ће да сагледају како су до сада радили, а ученици ће да сазнају где су пропусти направљени“, каже Кунарац.

Према његовим речима, тест је прилика да се ученици, наставници, школа и родитељи боље оријентишу, да провере колико знају и на шта треба да обрате пажњу до финалног тест који ће се одржати у јуну.

Кунарац каже да неће бити оцењивања већ само бодовања, како би се направила једна скала да се види какав је просек по решеним питањима.

Осмаци ће проверити знање још једанпут, на пробном тесту у мају. За њих ће 75 одсто задатака бити ново, а 25 одсто познато.

Проба мале матуре очекује и седмаке, који ће полагати испите из матерњег језика и математике, као и комбиновани тест који ће чинити питања из пет предмета.

РТС