Национална референтна лабораторија потврдила је да је осморо ученика ОШ „Краљ Петар Први“ инфицирано бацилом туберкулозе, али да нису оболели, изјавила је данас др Радмила Ћурчић, пнеумофизиолог и начелник епидемиологије Градског Завода за болести плућа и туберкулозу.

Ћурчић је Танјугу казала да инфекција као таква не доказује ништа и да је даљим прегледима утврђено да су деца здрава.

 

Туберкулоза је заразна болест и изазива је бактерија која се преноси ваздухом, али се не разболи сваки онај ко се зарази, већ се од свих заражених разболи око 10 одсто. Стручњаци указују да не постоји инкубациони период и да је оболела особа могла да се зарази и пре три и више деценија.

Ћурчић је Танјугу рекла да је касније у току дана у школи заказан општи родитељски састанак на коме ће родитељима бити речено да ће сви ученици који су са оболелим учитељом провели у последња три месеца кумулативно више од осам сати морати да иду на преглед.

Према њеним речима, родитељи су били у великом страху и желели су да им деца буду одмах прегледана, тако да је у овом тренутку код највећег броја ученика преглед и обављен.

„На преглед су почели да долазе и ученици још два одељења истог разреда, чији су ученици били у контакту са оболелим учитељем и његовим ђацима јер су заједно били на излетима“, казала је Ћурчић.

Професори школе су дезинфиковали учионицу у којој је предавао оболели професор и поступају према саветима здравствених радника са којима су свакодневном контакту

У Србији је прошле године од туберкулозе, која се иначе сматра болешћу сиромашних, оболело око 1.500, а у Београду око 280 људи.

Оно што је најважније јесте да је та болест у данашње време излечива.

РТВ