Roditelji osnovaca u Banji Koviljači odlučili su večeras da zbog nerešavanja statusa više od 2.500 stranaca u tom gradu, od kojih manji broj čeka na azil a ostali borave ilegalno, svoju decu od ponedeljka ne šalju u školu

Azilanti u Banji Koviljači

„Odluka je doneta večeras, na skupu roditelja, kao izraz podrške zahtevima meštana Banje Koviljače da državni organi što pre reše problem velikog broja ilegalnih emigranata“, rekao je večeras Tanjugu predsednik Saveta tamošnje mesne zajednice Miroslav Vukosavljević.

On je kazao da će ova odluka biti izneta na protestu građana u Banji Koviljači, zakazanom za nedelju, 6. novembra.

Vukosavljević je rekao da će u nedelju na protestu biti zatraženo od nadležnih državnih organa da se iz Banje Koviljače izmeste svi strani državljani koji nemaju status azilanta, odnosno svi koji tamo borave ilegalno

Takođe, dodao je da je večeras odlučeno i da se za sada ne blokiraju saobraćajnice, što je bio jedan od prvobitno predviđenih vidova protesta.

Neposredni povod za dodatnu uznemirenost građana Banje Koviljače je silovanje britanske državljanke u četvrtak, 27. oktobra, koje je, kako je saopštila loznička policija, izvršio državljanin Avganistana Abdirašid N. (25). Avganistanac je uhapšen 29. oktobra i određen mu je pritvor do 48 sati.

Gradonačelnik Loznice: Država hitno da reši problem azilanata

Vidoje Petrović

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović poručio je ranije danas da je krajnje vreme da drzava Srbija preduzme odgovarajuće mere, kako bi rešila problem povećanog broja azilanata u Banji Koviljači.

„Da li treba da se dogodi još nešto nepredviđeno, pa da se neko oseti odgovornim u ovoj državi i preduzme odgovarajuće mere. Lokalna samouprava je tu da pruži maksimalnu pomoć, ali ovo je problem koji mora da reši drzava preko nadležnih organa i institucija“, rekao je Petrović na konferenciji za novinare u Loznici.

On je kazao da je neshvatljivo da hiljade ljudi bez bilo kakvih putnih isprava, prelaze državnu granicu i ulaze duboko u teritoriju Srbije. Dodao je da grad trpi i velike štete u turizmu, jer sve veći broj gostiju zaobilazi Banju Koviljaču.

Odbornik gradske Skupštine Ljiljana Dražić, zaposlena kao lekar opšte prakse u mesnoj ambulanti u Banji Koviljači rekla je da su tek osamdesetak azilanata smeštenih u Centru za azil prošli sistematske lekarske preglede, dok za preostale imigrante ne postoji nikakav uvid u njihovo zdravstveno stanje

Banja Koviljača se već duži vremenski period suočava sa problemom povećanog broja tražilaca azila iz Afrike i Azije. Prema poslednjim podacima policijske stanice u Loznici, trenutno van Centra za azil u Banji Koviljači boravi više od 2.500 azilanata

Centar za azil ima oko 80 mesta, a pridošice najčešće dolaze iz Avganistana i Pakistana, a ima ih i iz Somalije, Libije, Tunisa, Maroka, Sirije, Jemena, Irana i Saudijske Arabije.

Lokalne vlasti su se do sada, u nekoliko navrata za pomoć u rešavanju tog problema obraćali Komesarijatu za izbeglice Srbije, kao i premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću, ali konkretnih koraka nije bilo.

Blic