stipendijaПрви сајам стипендија који је данас отворен у Ректорату Универзитета у Београду окупио је на једном месту више од 30 домаћих и страних институција који додељују стипендије и пружају друге облике финансијске подршке студентима и дипломцима са свих групација.

Државна секретарка Министарства омладине и спорта Ивана Ковачевић рекла је да је Фонд за младе таленте за последње три године доделио више од 6.000 стипендија, у шта је уложено 1,3 милиона динара.

„На тај начин шаљемо поруку да се рад и учење исплате, а утичемо на спречавање одлива мозгова јер са стипендистима потписујемо уговор да кад се врате морају најмање пет година да раде у Србији“, изјавила је Ковачевић.

Помоћник министра просвете и науке Зоран Трнинић рекао је да је прошле године то Министарство доделило 11.100 стипендија и да очекује да ће их ове године бити више за 20 одсто.

Фонд за развој научног подмлатка има тренутно око 700 корисника, рекао је Трнинић и додао да је Министарство доделило 14.700 ученичких кредита.

Директорка Центра за развој каријере и саветовање студената Дејана Лазић истакла је да је циљ сајма да се подигне ниво информисаности студената о наставку студирања како у земљи, тако и у иностранству.

„Жеља нам је да их овим сајмом упознамо са европским програмом мобилности, фондовима и задужбинама којима располаже Универзитет у Београду и да им омогућимо разговор са представницима страних влада и компанија“, рекла је Лазић.

На сајму ће бити представљене стипендије владе Француске, Мексика, САД, Велике Британије, Немачке, краљевине Холандије… а студенти ће моћи да се информишу и о стипендијама које дају Фонд за младе таленте, Фонд „Зоран Ђинђић“, програм Ерасмус Мундус и фондови и задужбине Универзитета у Београду.

„Стипендија и ја“ – Универзитетски сајам стипендија, који ће трајати од 10 до 18 часова, организује Универзитетски Центар за развој каријере и саветовање студената у сарадњи са Сектором за међународну сарадњу Универзитета у Београду.

РТВ