Б-92

 

 

РТС

Министар просвете Жарко Обрадовић изјавио је јуче да са просветарима више неће бити разговора о новцу и да су стигла четири предлога за надокнаду изгубљених часова у време штрајка. „Влада је са Синдикатом образовања Србије потписала добар протокол, сада се поставља питање шта је мотив за наставак штрајка и да ли је то вршење сталног притиска”, рекао је Обрадовић.„Влада и синдикати просветних радника више неће разговарати о новцу”, поручио је Обрадовић, гостујући у јутарњем Дневнику РТС-а. „Влада је са Синдикатом образовања Србије потписала протокол, који се показао као добар. Поставља се питање шта је мотив синдиката који су наставили штрајк и не прихватају тај протокол и да ли је то вршење перманентног притиска. Нећемо разговарати о парама, а о осталом смо се већ договорили”, рекао је Обрадовић.

Он је додао да су представници синдиката који су у штрајку својим главним одборима обећали нереалне циљеве и да сад немају снаге да прекину штрајк.

Говорећи о примедбама на рачун нерационалности трошења буџета Министарства, Обрадовић је објаснио да се 95 одсто буџета Министарства просвете троши за плате запослених и да није тачна критика синдиката.

Од пет захтева синдиката просвете сагласност постоји о четири и по, рекао је Обрадовић и додао да је једина разлика између Владе и просветара у висини повећања зарада.

Синдикати траже веће повећање плата, а Министарство „одговара” да ће плате зависити од економске ситуације.

Обрадовић је подсетио да је на састанку с представницима синдиката просвете у петак постигнута сагласност о потреби формирања „социјалног пакта” и анализи ефеката Закона о основама система образовања и васпитања.

Обрадовић је истакао да је добио предлоге од школских управа о надокнади изгубљених часова током штрајка.

Према његовим речима, неки предлажу да се надокнада обави суботама или повећањем броја часова недељно, неки су предложили надокнаду током пролећног распуста или продужетком школске године. „Видећемо које је решење најидеалније за надокнаду часова”, казао је Обрадовић и оценио да би било добро да представници синдиката који су позивали на штрајк објасне родитељима како ће бити надокнађени изгубљени часови.

Представници просветних синдиката, који штрајкују од 28. јануара, и представници Владе ни у петак нису постигли договор да запосленима у основним школама плате до краја године буду веће за 20 одсто.

На састанку представника Владе и синдиката просвете о предлогу новог протокола о зарадама, ни у петак није постигнут договор, па се у школама наставља штрајк, изјавио је председник Уније синдиката просветних радника Србије Леонардо Ердељи.

Он је новинарима, после завршетка састанка, рекао да синдикати нису одустали од захтева, као и да је Влада понудила „једнократну помоћ”, што су синдикати одбили. „Траже од нас да замрзнемо штрајк до априла, док се не виде ефекти прилива новца у буџет”, рекао је он и истакао да категорија „замрзавања” штрајка не постоји.

Влада Србије потврдила је своје гаранције за повећање плата у просвети, али ће коначан износ повећања бити познат после разговора са ММФ-ом и процене економских кретања у првом кварталу ове године.