Просторије Педагошког друштва Србије додељене на коришћење Централном институту за конзервацију, а улаз у зграду им је забрањен. Тако је Педагошко друштво после 60 година, остало без просторија.

После 60 година, Педагошко друштво Србије остало је без просторија. Њихове просторије додељене су на коришћење Централном институту за конзервацију, а улаз у зграду им је забрањен.

Педагошко друштво Србије и Централни институт за конзервацију већ извесно време не могу да се договоре око дела просторија на које и једни и други полажу право.

Иако Институт за конзервацију користи три спрата зграде на Теразијама, жели да добије и суседне четири просторије које од 1950. године користи Педагошко друштво.

Педагози кажу да су им најпре запослени у ЦИК-у почели да искључују струју, а средином августа забранили су им и улазак у просторије. У Централном институту објашњавају да на тај начин само штите вредна културна добра Србије која се ту налазе.

Директорка ЦИК-а Мила Поповић-Живанчевић каже да су забранили улаз свима који нису сарадници Института.

У вези са тим проблемом, Педагошко друштво Србије обавестило је министрарства културе и просвете, градоначелника Београда и директора Дирекције за имовину, али нико их, кажу, није позвао на разговор. Сматрају да је такво понашање недопустиво за једну установу културе.

„Од августа нисмо у својим просторијама. Остала нам је документација, избачени смо, доведен нам је рад у питање. Чуди нас да нико није реаговао! Ми нисмо обична група грађана“, навела је председница Педагошког друштва Србије Биљана Радосављевић.

Директорка Централног института за конзервацију каже да је Педагошком друштву Србије истекла закупнина 2008. године и Дирекција им није обновила уговор, након чега је Влада Србије донела одлуку и дозволила ЦИК-у да се усели у зграду.

У Удружењу педагога очекују да ће надлежни реаговати и стати на крај оваквом, како кажу насилном понашању, и демонстрацији моћи.

Мирослав Павловић из Завода за унапређивање образовања и васпитања наглашава да је сада у току 12 важних пројеката који су намењени унапређивању образовања, а да у овом тренутку не могу да реализују ни део активности.

У Министарству културе кажу да је у питању само технички проблем који може бити лако решен. Предлажу да се Педагошко друштво Србије обрати градској управи и затражи нови простор за рад. Предлог министарства просвете још се чека.

РТС