sansa

Петоро студената Факултета организационих наука – Александра Николић (21), Јована Дадић (21), Ема Нешковић (23), Тамара Пајевић (21) и Нинослав Стојсављевић (26), који су почетком марта победили на европском првенству у Лондону у решавању задатака пословних студија случаја „Hult Global Case Challenge”, 28. априла учествоваће на светском финалу у Њујорку. Решење које у Њујорку буде најбоље биће награђено са милион долара који ће бити уложени у реализацију тог пројекта.

Успешна петорка на европском првенству била је најбоља у конкуренцији 32 пословне школе, међу којима су биле и њихове колега са Кембриџа, из Шефилда, Санкт Петербурга и са других универзитета, а 28. априла у финалу њих петоро представљаће Универзитет у Београду и такмичиће се са још шест екипа које су победиле на регионалним такмичењима.

Конкуренти ће им бити тимови са Универзитет Стенфорд (победник у Сан Франциску), Универзитета Бостон (победник у Бостону), Универзитета науке и технологије из Хонгконга (победник у Шангају), Универзитета Бокони (победник у Дубаију) и Универзитета Кембриџ (победник на онлајн такмичењу).

Наши студенти, европски прваци, баш као и други учесници имаће задатак да за 12 минута представе своје решење за задатак који имају, а који је био да се осмисли пословни модел који ће омогућити достављање воде и санитарија до 100 милиона људи који живе у најсиромашнијим и најугроженијим деловима света, и то у року од пет година. Студенти ФОН одлучили су да на такмичењу наступе са истим решењем као и у Лондону.

– Наш задатак у Њујорку ће бити да представимо детаљније решење са којим смо победили у Лондону. Имамо могућност да неке детаље дорадимо или детаљније прикажемо, али решење суштински остаје исто. О томе које је решење најбоље одлучиваће жири који ће чинити стручњаци из невладиних организација, највећих светских компанија и консултантских кућа – кажу Александра и Тамара, студенти четврте године менаџмента.

 

Приликом осмишљавања пословног модела наши студенти морали су у решењу да задовоље неколико критеријума.

– Требало је водити рачуна да решење проблема буде одрживо током времена, да вода и санитарије буду доступне током већег дела дана, да буде примењиво на било ком подручју, као и да вода буде задовољавајућег квалитета. Поред тога, велико ограничење у решавању проблема воде и санитарија у свету је доступност финансијских средстава. Због тога, део нашег решења представља и финансијски модел усмерен ка проналажењу додатних финансијских средстава, а који ће неколико пута увећати доступна средства не захтевајући додатна улагања од стране инвеститора. Модел укључује и активности едукације становништва, како би се осигурала успешна имплементација пројекта – каже Јована Дадић, студент треће године на IT студијама.

На европском такмичењу наши студенти били су најмлађа екипа, али то није била препрека која би их зауставила да победе тимове у којима су чак неки од такмичара имали и радно искуство у областима задатог проблема. Ови млади успешни људи кажу да их је тада до победе довело искуство које имају у заједничком раду.

Једна од компанија које су креирале задатак за такмичење је Wатер.org чији је сувласник глумац Мет Дејмон.

 

Милица Булатовић