Fakulteti koriste rupu u zakonu da bi dodatno zaradili

I pored visokih školarina, skoro da nema potvrde, uverenja ili drugog dokumenta koji akademci u Srbiji ne plaćaju. Tako se uverenje o statusu studenta, iako Zakonom oslobođeno takse, plaća i do 500 dinara, a njegova cena varira od fakulteta do fakulteta. Po izuzetno skupom cenovniku prednjači Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju (FASPER) u Beogradu gde se samo kopija nastavnog programa plaća 5.500 dinara. Studenti ovog fakulteta nedavno su optužili dekanku Jasminu Kovačević da im je čak i sastanke sa njom naplaćivala 1.000 dinara.

FASPER nije jedini primer, na Pravnom fakultetu studentima naplaćuju čak i – heftanje prijava (pet dinara)

Studenti FASPER-a kažu da ko je u proteklih godinu dana hteo da se obrati dekankai, za to je morao da izdvoji 1.000 dinara, a novac je, tvrde, predavan na ruke.

– Budući da plaćamo sve na fakultetu i da nema potvrde jefitinije od 200 dinara, retko ko je mogao da plati i sastanak sa dekankaom. Meni je od tog razgovora zavisio upis u narednu godinu studija pa sam njenoj sekretarici na ruke dala 1.000 dinara – priča studentkinja I.M.

Dekanka FASPER-a Jasmina Kovačević kaže da je čula za ove optužbe i da je šokirana neistinama koje šire studenti.

– Prvo su pričali da sam tražila 500 dinara, pa 800, a sad vidim da sam poskupela za još 200 dinara. Za 20 godina rada na fakultetu nikada nijednu uslugu nisam naplatila studentima. U kabinetu ih primim i saslušam kad god imam vremena, što i jeste obaveza svakog dekana – odgovara Kovačevićeva.

Plaćaju 40.000 dinara za “produženu godinu”

Studentkinja FASPER-a juče je redakciji “Blica” dostavila ugovor o produženoj četvrtoj godini studija koji je pre nekoliko dana sklopila sa Fakultetom i po kojem će za produženu godinu platiti 40.000 dinara.

– Po novom Zakonu ne postoji apsolventski staž, već kad odslušate četvrtu godinu, imate još godinu dana bez apsolventskih rokova da završite fakultet. Ispite koji vam ostanu posle toga plaćate po bodovima, a naš fakultet je pored toga uveo i školarinu za takozvanu “produženu četvrtu godinu” koja se utvrđuje njihovim ugovorom i plaća 40.000 dinara – ispričala je studentkinja.

Međutim, cenovnik FASPER-a po visini naknada nadmašuje većinu fakulteta u Srbiji, pa se čak i od studenata na budžetu traži da po ispitu plaćaju 500 dinara. Odlaganje ispita košta 1.500 dinara. Upis u narednu godinu studija 2.000 plus 1.500 dinara “na ime fakulteta”, a da bi se uopšte konkurisalo na master studije neophodno je platiti prijavu u iznosu od čak 5.000 dinara.

Slična naplata vrši se i na drugim fakultetima, ali s nešto nižim cenama. Kada se sve sabere, dogodi se da za sitne troškove studenti na budžetu potroše onoliko novca koliko bi dali za školarinu, dok se samofinansirajućim akademcima cena studiranja gotovo duplira. Najveći iskorak kada su u pitanju cene za „studentske papire“ napravio je Filozofski fakultet u Novom Sadu, koji je cenu izrade diplome sa prošlogodišnjih 5.000 povećao na 12.000 dinara. Prijave ispite Novosađani plaćaju od 180 do 700 dinara, overe semestra 2.300, a upis godine 6.000 dinara. Na Filološkom fakultetu u Beogradu studenti plaćaju čak i uvid u ocene koji košta 1.500 dinara, a da bi poništili ispit na Fakultetu političkih nauka akademci moraju da daju 2.000 dinara. Vrhunac predstavlja Pravni fakultet u Beogradu gde se heftanje obrasca za prijavu ispita plaća pet dinara.

– Naši studenti su jedni od retkih koji u okviru školarine dobijaju knjige i ne plaćaju ispite. Tačno je da se plaćaju dodatne takse, ali se taj novac koristi isključivo za nabavku novih nastavnih sredstava, opremanje kabineta, organizaciju takmičenja i drugih studentskih aktivnosti. Od države dobijamo malo novca i prinuđeni smo da ga potražujemo na drugi način – kaže za “Blic” sekretar Pravnog fakulteta u Beogradu Miljko Veljarević.

Uverenje o statusu studenta, koje je, između ostalog, potrebno za dobijanje povlastice za prevoz, naplaćuju svi fakulteti, iako je po Zakonu o republičkim administrativnim taksama ono besplatno. Njegova cena varira i kreće se od 100 dinara koliko je na Filološkom do 500 dinara koliko, u zavisnosti od toga za šta se traži, naplaćuje Pravni fakultet.

FASPER – jedan od najskupljih cenovnika

Odlaganje ispita 1.500*

Ispit za budžetske studente 500

Fotokopija nastavnog programa po jednom ispitu 1.000

Fotokopija nastavnog programa za ceo studijski program 5.500

Završni ispit 1.000

Uverenje o statusu studenta 200

Polaganje prijemnog ispita 5.000

Upis u narednu godinu studija 2.000 + 1.500 na ime univerziteta

Prijava na konkurs za master 5.000

Utvrđivanje prava na upis na master 5.000

*cene su izražene u dinarima i odnose se i na budžetske i na samofinansirajuće studente

Prećutna dozvola fakultetima da reketiraju

Kako objašnjavaju u Ministarstvu prosvete i obrazovanja, novim Zakonom o visokom obrazovanju fakultetima je prepušteno da sami odlučuju o cenama svojih usluga, a Zakon im dozvoljava da naplate sve što je u toku studiranja obavezno.

– Zato fakulteti imaju pravo da i budžetskim studentima naplate ispite, uverenja i razne potvrde. Dodatne aktivnosti poput odlaganja ispita, fakulteti uvode svojevoljno, a naplaćuju ih ukoliko potrebu za tim novcem opravdaju pred Rektoratom gde se svake godine odlučuje o visini školarina i drugih troškova. Finansijske transakcije na fakultetima kontroliše budžetska inspekcija Ministarstva finansija – objašnjava republički inspektor Ministarstva prosvete Velimir Tmušić.

Autonomija fakulteta je tolika da na njihovu odluku o visini školarine i drugih troškova Ministarstvo prosvete može dati samo neobavezujuće mišljenje.

BLIC