Ministarstvo prosvete počelo je proveravanje prvih prijava koje pristižu na nedavno otvorenu SOS liniju za prijavu nasilja u školama.

Foto: Tanjug (arhiva)

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović izjavio je danas u Jagodini da je otvaranje te linije dobar način da se brže reaguje na svaki slučaj nasilja u školama, i da se ispuni prazan prostor između žrtve, roditelja, nastavnika, škole, prosvetne inspekcije, školske uprave i ministarstva.

„To je prilika da neko prijavi nešto što pod drugim okolnostima ne bi učinio. Može da se navede ime, a prijava može da bude i anonimna“, rekao je Obradović u Jagodini, gde je prisustvovao Svečanoj akademiji povodom Dana Pedagoškog fakulteta.

Ministar je najavio da će početkom drugog polugodišta od školskih uprava dobiti javne podatke o tome koliko je slučajeva nasilja zvanično prijavljeno školama uzimajući u obzir i podatke dobijene preko SOS telefona.

SOS broj – 0800-200-201, na koji može da se prijavi nasilje u školama, sa ciljem iskorenjivanja nasilja i stvaranja bezbednih škola otvoren je prošlog četvrtka, a poziv je besplatan.

 

(Beta)