135760_prolece-afp_f

BLIC

– Danas je 1. maj, mesec kada se slave brojni verski praznici, a danas je i Međunarodni praznik rada. Maj je peti mesec u godini, a njegov naziv je i grčkog i latinskog porekla.

Izvorno ime tog meseca kod Slovena je Veliki traven, a koristili su se i nazivi: izok, sibin, cvetan, leten, rozocvet, roznjak, ščeboj, šviban, podseća Verska informativna agencija VIA (www.sv-jelisaveta.org.rs).

Belorusi maj nazivaju traven, Lužički Srbi rožovnik (takođe i meja), Česi kveten, Ukrajinci travnik, pisenik ili misjac – gromovnik. Drevnoruski naziv travni se nije održao, sada se naziva mai.

Srbi, Poljaci i Bugari koriste danas isključivo grčko-latinski naziv – maj. Kod Hrvata je za maj sačuvan naziv svibanj, ili sviban, koji potiče od biljke sviba (lat. Cornus sanguniea) koja cveta tokom maja, a cvet joj je bele boje.

Prvog dana maja se proslavlja Međunarodni praznik rada, uveden još 1889. godine u znak sećanja na žrtve demonstracija radnika tri godine ranije u Čikagu. Papa Pije XII je za zaštitnika radnika 1955. godine proglasio Svetog Josifa, kome je posvećena i jedna mala katolička crkva u Beogradu, na Karaburmi.

Brojni su pravoslavni praznici tokom maja, među rimokatolicima je ceo maj posvećen Bogorodici – između ostalih i Dan majki, dok Jevreji ove godine u maju nemaju većih praznika.

U Srbiji se ponegde veruje da će, ako maj bude suv, biti „gladna godina“, a što više kiše bude u maju, biće više žita i vina. Po verovanju, majska grmljavina označava – rodnu godinu.