skola djaci ucenici РТВ

Нова школска година „стартује“ у четвртак, а почетак школе, осим за ђаке прваке, који први пут седају у клупе, може бити стресан и за запослене, јер је у току формирање листа технолошких вишкова у просвети.

Листе вишкова учитеља и наставника праве директори школа до 1. септембра, али истовремено до тог датума достављају и податке о томе да ли и колико потражују нових запослених.

На почетку школе и пред локалним самоуправама је изазов да усвоје нову мрежу образовно-васпитних установа, посао који је уз оптимизацију броја одељења и запослених у школама, предвиђен као део мера стратегије образовања у Србији.

Сваке године 1.000 првака мање

Локалним самоуправама, како је раније најавио помоћник министра просвете Желимир Попов остављен је рок да до октобра уреде нову мрежу школа, уместо садашње скупе и нерационалне, која одговара броју ученика од пре 30 година.

Попов је упозорио да је мањак деце у Србији велики, пре свега популациони проблем, и нагласио да је сваке године око 1.000 првака мање.

Године 2001. у први разред уписана је 81.000 ђака, а прошле године око 72.000. По једног ученика има 31 школа у Србији, по два – 48, по три 66.

У близу 80 школа иде по четири ученика, у око 60 по пет ђака.

То значи да у нешто више од 270 школа, од око 1.760 колико их је у Републици, има тек око 900 ђака, подаци су које су прошле године износили синдикати образовања.

У 59 неразвијених општина има нешто више од 101.000 ђака, а само у четири највећа града, Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу има 47 одсто свих школа и у њих иде 51 проценат свих ђака.

Истовремено, у 147 школа има више од по 1.000 ђака, а само у Београду 54 школе имају више од по 1.300 ученика.

Подаци говоре и да у 67 одсто школа иде свега 9,4 одсто ученика, док у осталих 33 одсто школа иде 90,6 процената ђака.

Почетак школе неће бити обележен штрајком

У Министарству просвете и науке Танјугу је речено да су неке општине своју обавезу формирања нове мреже школа завршиле, неке су кренуле у тај посао, али да има и оних које још нису ништа урадиле.

Ове године комплет бесплатних уџбеника биће проширен и на ђак е трећег разреда, док је град Београд омогућио свим основцима да добију уџбенике на коришћење и да их по завршетку разреда врате.

Издавачи и Министарство тврде да ће књиге бити на време допремљене у школе.

 

Мање потешкоће у снабдевању уџбеницима могуће су у српским школама на Косову и Метохији, јер ће издавачи допремити књиге до Косовске Митровице, рекао је Танјугу начелник Школске управе Предраг Стојчетовић и навео да ће се школе даље саме организовати .

skola djaci ucionica strajk 3

Почетак школе, 1. септембар, према тврдњама синдиката неће бити обележен штрајком, за разлику од прошле године, јер синдикати имају уверавања државе да ће протокол, договорен пролетос, бити испоштован.

Синдикатима, али и онима који креирају образовну политику предстоји рад на реформи средњих стручних школа, као и на реформи гимназија .

Први дан у школама протећи ће уз традиционалну добродошлицу и приредбе у част најмлађих школараца.

У Србији има око 920.000 ђака основних и средњих школа, који, након усвајања измена Закона о основама система образовања и васпитања, неће смети да имају више од 25 неоправданих изостанака . До сада су могли без оправдања да изостану са 30 часова.

Први распуст од 3. до 7. новембра

Упис првака још није завршен, па родитељи који то до сада нису учинили, своју децу у школе могу уписати до 1. септембра.

Након почетка школске године први распуст ђаци ће имати од 3. до 7. новембра. Ученици ће се нешто дуже одмарати за време зимског распуста од 4. до 13. јануара 2012. године.

Пролећни одмор трајаће до 9. до 16. априла. Школска 2011/12. за ученике осмог разреда завршава се 25. маја 2012, док ће ученици свих осталих разреда основних школа на распусту бити од 8. јуна.

Матуранти гимназија распуштају се 18. маја, а матуранти средњих стручних школа 25. маја, док остали средњошколци на летњи распуст одлазе 15. јуна.