Vukova kuća u Tršiću danas

U Loznici danas počinju sedmodnevni programi 77. Vukovog sabora, a tu najstariju tradicionalnu manifestaciju posvećenu velikanu naše kulture Vuku Karadžiću otvoriće ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković.

Prvim u nizu programa, pod nazivom “Moj grad“, biće predstavljen Kragujevac, a tom prilikom u Vukovom domu kulture prigodnu reč imaće gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović i predsednik Skupštine grada Kragujevca i narodni poslanik Saša Milenić.

U Centru za kulturu “Vuk Karadzić“ u Loznici Tanjugu je rečeno da se u okviru tog programskog ciklusa svake godine prikazuje grad iz nase zemlje ili iz inostranstva, koji je na određen način „povezan“ sa Vukovim životom i njegovim pregalaštvom.

Lozničanima će danas najpre da budu približena turistička obeležja Kragujevca, a potom će da bude otvorena dokumentarna izložba fortografija kragujevačkog Foto kluba “Apolo“ pod nazivom “Zavičaj moderne Srbije“.

Potom sledi predstavljanje knjiga Izdavačke kuće “Koraci“, a centalni deo umetničkog programa predstavljaće nastup Knjaževsko-srpskog teatra koji će da izvede pozorišnu predstavu “Djavo i mala gospođa“ čiji je autor Djorđe Milisavljević, a reditelj Žanko Tomić.

Posle toga, svakodnevno će da se odvijaju programi kojima će da bude predstavljena Matica srpska, Vukova zadužbina, Institut za književnost i umetnost i Etnografski muzej, uslediće podsećanje na 200 godina od smrti našeg prosvetitelja Dositeja Obradovića i niz drugih raznovrsnih sadržaja.

Kao i do sada, završni program će da bude izveden u Tršiću, a biće u znaku obeležavanja 50 godina od dodele Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću.

Besedu na Vukovom saboru, čiji se centralni program odvija na otvorenoj pozornici u dolini rečice Zzeravije, prvi put će da održi stranac, profesorka na Univerzitetu u Haleu, slavista i književni prevodilac Angela Rihter.

Popodnevni saborski program, pod naslovom „Uđi u ovo polje – svedočanstva sa Kosova i Metohije“, prirediće Ansambl “Kolo“ iz Beograda.

Programi Vukovog sabora, koji su 1933. godine utemljili žitelji Jadra i Podrinja, uz podršku istaknutih pojedinaca i značajnih naučnih i drugih institucija toga vremena, trajaće do 18. septembra, kao i do sada bezmalo u celosti u Loznici i u Tršiću, a delom i u Beogradu.

Ovogodišnji, 77. po redu Vukov sabor organizuje Centar za kulturu “Vuk Karadzić“ iz Loznice, uz podršku Ministrstva kulture, informisanja i informacionog društva i domaćina – grada Loznice.

TANJUG