РТС                             6453

(ШТА ЈЕ ТО ШТО ТРИ НЕЋЕ А ЈЕДАН ХОЋЕ И ШТО ЈЕДАН ХОЋЕ А ТРИ НЕЋЕ…..)

Синдикат образовања Србије одлучио је да прекине штрајк у школама и званично прихвати Протокол који је Влада Србије понудила синдикатима. Остала три синдиката настављају штрајк.

Одлуку да прекине штрајк и званично прихвати Протокол који је Влада Србије понудила синдикатима донео је Синдикат образовања у просвети, док су остала три синдиката наставила штрајк.

„То значи да ће све школе чланице Синдиката образовања Србије од сутра имати редовну наставу“, рекао је председник тог синдиката Бранислав Павловић на конференцији за новинаре.

Синдикат образовања Србије има чланство у 747 од укупно 1.804 основне и средње школе у Србији.

Павловић је рекао да је, иако се у Протоколу не помињу прецизни проценти, потписивањем тог документа просветним радницима обезбеђено укупно повећање плата до краја године између 13,62 и 14,6 одсто.

Просечна плата просветног радника сада износи нешто више од 38.000 динара, а уз договорена повећања износиће нешто више од 43.000 динара до краја године.

Штрајк су наставили Грански синдикат просветних радника Србије „Независност“ и Унија синдиката просветних радника Србије, а придружио им се и Синдикат радника у просвети који је повукао потпис са споразума с Владом што је изазвало негодовање дела тог синдиката.

Међутим, док је председник Синдиката радника у просвети Слободан Брајковић рекао је да је потпис повучен јер је чланство незадовољно, други функционер тог синдиката, Хаџи Здравко Ковач тврди да је тај синдикат одлучио да прекине штрајк и да споразум са Владом важи.

Иначе, у Србији је данас у 72 школе настављена потпуна обустава рада, што је за 28 установа мање него јуче, када часова није било у сто школа.

Како је саопштило Министарство просвете, настава се данас одвија у готово 96 одсто школа, односно у 1.722 образовне установе.

Међутим, према речима председника Гранског синдиката просвете „Независност“ Томислава Живановића, данас је у протесту око 1.100 школа.

„Независност“ тражи наставак преговора

Грански синдикат просветних радника Србије „Независност“ затражиће наставак преговора са Министарством просвете и владом о побољшању материјалног положаја запослених у просвети.

Како је рекао председник „Независности“ Томислав Живановић, Миниситарству и влади биће упућен допис са захтевом да се наставе преговори, јер тај синдикат није задовољан протоколом од петка, 4. фебруара, на који Живановић није ни ставио потпис.

Сматрајући да је „српско образовање у хаосу“, Живановић је навео да ће накнадно бити познато да ли ће се захтеву придужити и Унија синдиката просветних радника Србије, која је најавила митинге и протесте у неколико градова Србије.

Живановић је упозорио да штрајкачи не смеју сносити никакве последице.