leki-beta

Autor: Agencija TANJUG

Na koji način Ministarstvo prosvete ima nameru da utroši četiri milijarde dinara, mimo redovne povišice planirane za ovu godinu, pitaju sindikati

BEOGRAD – Tri ujedinjena sindikata u oblasti obrazovanja zatražila su danas da im se pojasni na koji način Ministarstvo prosvete ima nameru da utroši četiri milijarde dinara, mimo redovne povišice planirane za ovu godinu, o kojima je u ponedeljak uveče govorila ministarka finansija Diana Dragutinović.

Kako je navedeno u saopštenju ujedinjenih sindikata, koje je potpisao predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Leonardo Erdelji, sindikati očekuju da vlada izađe sa jasnim stavom kako i na šta ima nameru da utroši četiri milijarde i da li je spremna da izdvoji dodatnih 3,5 do 4,2 milijarde kako bi udovoljila zahtevima ujedinjenih sindikata.

Udovoljenjem ovim zahtevima, zaposleni u prosveti bi sa poslednjim povećanjem u 2011. godini imali veće plate za 26 odsto nego u decembru 2010. godine, navedeno je u saopštenju, nakon prvog ročišta za mirenje strana u sporu – Ministarstva prosvete i sindikata, u Republičkoj agenciji za mirno rešavanje radnih sporova.

Takođe, predstavnici tri sindikata odbili su poziv Ministarstva prosvete da iz potpune obustave pređu u štrajk sa skraćenjem časova i smatraju da jedino zaključivanje sporazuma sa vladom može biti razlog da se štrajk onkoča, navedeno je u saopštenju.

Za ispunjavanje zahteva sindikata potrebno je između 7,5 i 8,2 milijarde dinara, navedeno je u saopštenju, u kome se ističe da sindikati ostaju otvoreni za pregovore o tome koliki bi iznos bio dovoljan za povišice kroz korekciju koeficijenata ukoliko se primeni drugačija dinamika isplate povećanja zarada.

 

U saopštenju se ističe da će postupak u Agenciji biti nastavljen sutra, kada se, kako je navedeno, očekuje i približavanje stavova, pošto je dogovoreno da obe strane razmotre koliko su spremne na kompromis i da pronađu za obe strane prihvatljivo rešenje.

Današnjem mirenju prisustvovali su predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, GSPR „Nezavisnost“, Sindikata radnika u prosveti Srbije i Sindikata obrazovanja Srbije, kao i predstavnici Vlade Srbije, Ministarstva prosvete i Ministarstva finansija, navedeno je u saopštenju.

 

Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio je ranije danas da su četiri milijarde dinara koje bi mogle da se iskoriste za zahteve prosvetara samo objektivna projekcija i da će se tek na kraju prvog kvartala znati da li će ih biti u budžetu.

„Nismo pronašli četiri milijarde dinara, nego je ministarka finansija Diana Dragutinović na osnovu ekonomskih pokazatelja vezanih za zadnje dane decembra i prve dane januara navela da se može očekivati veći priliv u budžetu od eventualno četiri milijarde i da to može biti predmet razgovora sa sindikatima prosvete“, objasnio je Obradović.

„Da li je ta projekcija dobra ili nije, da li je u pitanju ta suma, manja ili veća, to će se objektivno znati tek nakon prvog kvartala“, istakao je Obradović nakon predstavljanja „“Evropskog dnevnika““.

On je rekao da su sindikati tu izjavu prihvatili kao gotovu stvar, a to ona nije.

„To je samo jedna objektivna projekcija i o njoj ćemo razgovarati“, kazao je Obradović i dodao da se tek nakon završetka prvog kvartala i sagledavanja ekonomskog stanja u Srbiji može znati da li ima novca i koliko.

„Ministarstvo finansija je i u pismu koje je juče poslalo medijima tako i objasnilo, ali druga je stvar kako je ko razumeo i kako je preneto“, naveo je ministar.

Obradović je rekao da su to samo projekcije mogućih kretanja koje tek treba da budu potvrđene ili opovrgnute i dodao da, ukoliko te projekcije budu tačne, u 2011. godini se eventualno može očekivati toliko novca koji se može upotrebiti za materijalni položaj zaposlenih.

„To još uvek nije egzaktno tačno i to je bitna razlika u pregovorima sa sindikatima prosvete“, naveo je ministar.

 

 

 

Kurir